SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – JUNIJ  2009, številka 6, leto 11

 

 

BOJEVNIK

 

Tit Strmljanstarinokop in kmet (tudi Stermljan, sl. 1, več o njem v Litijskih obrazih – Martin Brilej) je leta 1927 v gomili na Lestini izkopal 6,4 cm visok bronast kipec (sl.2), golega bojevnika -  najlepši primerek te vrste, iz šestega stoletja pred našim štetjem. V desnici je držal sulico, v levici pa svoje nabreklo spolovilo kot znak moči in zmagovalca. Na glavi je imel skledasto čelado in opasan je bil z opasačem. Ker sta bili  sulica in lulček iz organske snovi (morda kosti), nista ohranjena.  

 

O tem, da je ta kipec bojevnika z Vač res najlepši, se lahko prepričamo, če si ogledamo kipce  s Tirolske, Italije in Dolenjske (sl. 3,4,5).

Ne malo sem bil presenečen, ko sem prejel na Stavbah srebrno Jerebovo priznanje. Poleg plakete sem dobil še županovo darilo in čestitko – škatlico s skoraj 8 cm visoko figurico (sl.6). Na nekaj me je spominjal ta kipec, ki je bil podoben razkoračenemu pastircu s klobukom. Poiskal sem spremno besedilo in prebral, da je to bojevnik z Vač.  »Še kaj« sem pomislil: »To je kastrat, skopljenec, evnuh, dunajski deček, ...«  Tako je pač to. Sramujemo se spolnih organov, kot da bi se lahko brez njih razmnoževali in imeli družine. Čudo! To je tako, kot bi se sramoval, da imam sredi obraza – NOS in bom zato raje nehal dihati ali pa bom to delal ilegalno.

 

Drago Košir je iz lesa napravil lep kipec Bojevnika, ki smo ga hoteli pred leti uporabiti kot spominek iz litega železa (sl.7). Iz Krete pa sem dobil razglednico z njihovim junakom izpred 3000 let (sl.8). 

                                       Rad nas imam! Norček Zvonček