Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  avgust 2019        IZVORNA STRAN

 

VRANOV LET in KAMNIŠKO-ZASAVSKI ODRED ter ŽENSKE Z VAČ (poletno oblečene)

Gre torej za največji uspeli pobeg zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva v Mariboru (iz Tretjega rajha) v svobodo. Velik del poti so bili ubežniki pod zaščito Kamniško-zasavskega odreda, ker je bilo najvarneje potovati po partizanskem koridorju. Po prečkanju reke Save, dveh cest, železnice in meje v Hotiču so bili  že na Dolenjskem – na osvobojenem ozemlju in potem so iz Metlike z avioni poleteli v Bari.

Po 40 letih od ideje do realizacije je tudi Kamniško-Zasavski odred končno dobil svojo monografijo ali kroniko. Ko jo prebereš, si prepričan, da je bilo takrat biti partizan izključno in samò - samomorilsko dejanje, saj so že ob nastanku odreda – zaradi izdajstva -  Nemci na Oklem kruto pobili skoraj vse, … da ne naštevam še naprej. Kako sta knjigo predstavila urednik Jože Rozman in založnik Franci Grbec v Domžalski knjižnici (sl.) – si lahko ogledate na https://domzalec.si/ivan-vidali-kamnisko-zasavski-odred/ . Imajo jo tudi v litijski knjižnici. Če pa jo bo kdo hotel kupiti (~12,5€), si bo to lahko privoščil na GEOSS-u, 7. septembra, ob 14.00 po tradicionalnem pohodu po poti Vranovega leta in po prireditvi posvečeni temu pobegu in mednarodnemu prijateljstvu. Iz radovednosti sem takoj prebral knjigo – ugotovil nekaj pomanjkljivosti in izvedel veliko stvari o svojih prednikih, ki so takrat pomagali partizanom. Svoje pripombe in dodatke pa sem že poslal po elektronski pošti založniku na naslov :  franci@profundis.si. On to posreduje uredniku. Tako po tolikih letih nastaja vse bolj celovita in resnična podoba o naši borbi med NOB – tu, pri nas. Gotovo imate tudi vi svojce, ki so sodelovali s partizani ali celo bili partizani! Vas zanima, če je njihovo ime omenjeno v knjigi…? Tudi vi lahko prispevate svoj delček zgodovine in pošljete svoje pripombe.

57. MEDNARODNI KMETIJSKO ŽIVILSKI SEJEM -  GORNJA RADGONA ( 24.-29. 8. 2019)  Nedelja, 25. avgusta je na tem sejmu posvečena slovenski čebeli sivki in čebelarjenju. Toda nekaterih najvišjih državnih funkcionarjev ter čebelark in čebelarjev z Vač in okolice - tam ne bo. Raje bodo z Društvom žena in deklet Vače na Vaškem dnevu z naslovom »Žlahten med – z Vač gre v svet«. Več na spletnih straneh KS Vače in Facebooku DŽD Vače.

Najraje imam ajdov med in ajdove žgance!  Zvonček Norček

Več na:  http://www.vace.si/KZO.htm