Najprej opravičilo za članek iz prejšnjega meseca : Zgodbo o polnih skrivališčih hrane med vojno mi je povedal Ivan Bizjak st. - Amerikanc

in ne Ciril Mrva st.. Več na http://www.vace.si/OB-ZICI.htm

 

                                   SVILOPREJKA                  IZVORNA STRAN

OPOMBA 1

 

 

Globodol je bil en sam velik grunt pod Vačami (sl.1). Gospodarsko poslopje je bilo mogočno, imeli so hlapce, dekle in lepe konje. Gospodarjev sin je bil hišni ljubljenček in vsi so se veselili dne, ko bo on gospodar.  Potem se je izvedelo, da je ena od dekel zanosila in govorilo se je , da bo bodoči očka gospodarjev sin. S kočijo sta starša odpeljala bodočega gospodarja v Litijo, kjer je na sodišču menda krivo prisegel, da otrok ni njegov.  Nazaj grede so se konji splašili. Mladenič je padel in se ubil. Od takrat je šlo vse narobe. Kmetija je propadla in zdaj je tam več lastnikov in nekaj vikendov.

 

Okoli leta 1850 je ondot  rasla murva (sl.2 in 3). Podobno kot na Primorskem in na Krasu so z njenimi listi krmili gosenice  sviloprejke(sl.4). Ko so se gosenice zabubile, so zapredke z vročo vodo umorili. Potem so jih posušili in prodali za predelavo v svilo. Iz enega samega zapredka se je odvilo več kot kilometer nežne niti. Potem je prišla bolezen sviloprejk in svilogojstvo je zamrlo. Začeli so gojiti odpornejšo vrsto metulja, ki ima prav tako bubo zapredeno v tanko nit. Gosenice so jedle hrastove liste. Metulj se imenuje jamamaj (sl.5) in v spomin na tiste dni še zdaj v toplih poletnih nočeh letajo okoli uličnih svetilk veliki rumeno rjavi metulji (15 cm) s prozornimi okenci na krilih.

 

Zadnji dve stari in obnemogli murvi sta rasli na Vačah pred približno 20 leti pri Glažar(sl.6), kjer nekoč bil hotel, druga pa pri Mačk (takoj za tablo Vače), kjer je zdaj mizarska delavnica. Iz njenih sladkih plodov so včasih kuhali žganje.

 

Če bi želeli jesti murve in ugotoviti njihov okus, se lahko oglasite pri mladi družinici Klinc Sandija in Nataše, zraven spodnje kapelice. Dve murvi imajo posajeni doma (v spomin na začetek nove ljubezni in mlade družinice), dve pa na jasi pri lovski opazovalnici (sl.7 - Hruševje).

 

Dober tek!  Zvonček Norček

 

 Opomba1:

 

Po fotografiranju domačije, ki je na sliki (13, april 2011) se mi je zgodila nesreča. Zaradi počene cevke za bencin, mi je zgorel avto:

 

 

Opomba2:

 

Mnogi nočni metulji posedajo ob nočnih svetilkah. Ker je vse več javne razsvetljave, nekatere vrste metuljev izginjajo. Namesto da bi poskrbeli za razmnoževanje, posedajo po stenah ob svetilkah, zjutraj pa jih pojedo ptiči. Zato je tudi jamamaja vse manj.