IZVORNA STRAN

Glasilo občine Litija – OBČAN,  september 2011

PROJEKT SITULA

 

Ker sem bil za tri dni na težko pričakovanih počitnicah v Kliničnem centru, sem skozi okno osmega nadstropja, na severni strani fotografiral dve gradbišči (sl. 1 ). Tisti ogromni roštil v ospredju bo pristajališče za helikopterje nove urgence. S črko A pa je označen PROJEKT SITULA, ki ga grade na križišču Vilharjeve in Šmartinske ceste, malo stran od železniške postaje, tik pred podvozom(sl.2).

 

To bo velika zgradba z najmodernejšimi stanovanji, trgovinami, pisarnami, garažami, saloni,.. – mesto v malem (sl.3). Tu bodo v bližini vse pomembne ustanove v mestu, najmodernejši internet  - skratka, tu bo možno razvajanje do skrajnosti in dana bo možnost hitrega in učinkovitega, ustvarjalnega dela. Kogar zanima nakup prostorov v tej zanimivi stavbi, naj odtipka v iskalniku PROJEKT SITULA in srfa.  Ta spletna stran pa je imela NEKOČ tudi zelo zanimivo rubriko VAŠE MNENJE, kjer so  strokovnjaki odgovorili in pojasnili marsikaj.  Tudi Norček sem, in sicer aprila 2011, postavil svoje vprašanje:  »Projekt Situla je verjetno dobil ime po najpomembnejši arheološki najdbi na Slovenskem - situli z Vač, ki je dika Narodnega muzeja. Arheološka najdba je toliko pomembna, kolikor je stara in kolikor nam pove. Relief na plašču Situle je zelo zgovorna priča železne dobe o življenju plemstva. S figurami, ki so upodobljene na Situli, so zaščiteni tudi slovenski osebni dokumenti.

Prosim za odgovor na vprašanje: Kako se bo manifestiralo zgoraj navedeno dejstvo v Projektu Situla!?                 Zvonček Norček«

Junija je nekdo dodal: »Potrebujejo čas za razmislek - ;-) «

 

Rubriko so ukinili in nimam pojma zakaj – pa tako me je zanimalo, kaj bodo odgovorili. Ko bo stavba zgrajena (sl. 3), bom sam poiskal odgovor.

Kar poskusite sami v Googlu odtipkati:  http://www.situla.eu/ai/sl/12-vase-mnenje  in se prepričajte.

Arhitekta Matija Bevk in Vasa Perović sta dobila veliko odličij za svoje podvige. Dobila sta celo Plečnikovo nagrado (2002 in 2007), tako kot naš pokojni rojak Mirko  Mrva (1978).

Učiteljev v novi osnovni šoli Ob Rinži, v Kočevju, pa o teh stvareh nič ne sprašujte, ker postanejo nervozni (Arhitekta sta bila ista in delavci šole niso zadovoljni z razporeditvijo prostorov, itd). Tam včasih gostujemo in vem.

 

Rad nas imam!   Zvonček Norček

 

LETA 1956 JE G. JOŽE KASTELIC – DIREKTOR NARODNEGA MUZEJA, NAPISAL KNJIŽICO, KI JE IZŠLA V VSEH SVETOVNIH JEZIKIH Z NASLOVOM   »SITULA Z VAČ«

IN ENGLISH =  http://www.vace.si/kastelic_situla_a.htm

V SLOVENSKEM JEZIKU SI POGLEJTE STRAN = http://www.vace.si/kastelic_situla_si.htm