SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

BUČKALeto II, št. 8, december 2000 -januar 2001

Prva slovenska revija za pomoč pri učenju – praktični vodnik za starše osnovnošolcev, učitelje in vzgojitelje 

NARAVOSLOVNI DAN Z ŽIVIMI ŽIVALMI

( Mojca Kolenc, prof. Zvone Kolenc, prof. foto: Vera Zmrzlak)

Zima je pred vrati. Naravoslovni dan pozimi, ko narava spi. Morda se bomo odločili za naravoslovni dan z živimi živalmi. Obiščemo vas na vaši šoli. Naravoslovni dan je prilagojen vsem stopnjam: tako malčkom v vrtcih, osnovnošolcem na razredni in predmetni stopnji, pa tudi srednješolcem in študentom.

Vsaka žival najprej zaživi skozi umetnost. Upodobljena je v pesmi, skladbi, basni ali uganki. Že ob umetniški predstavitvi se v nas nekaj prebudi. Živali dobijo drugačno, bolj privlačno podobo.

Potem v manjših skupinah neposredno doživljamo in spoznavamo vsako od živali z vsemi svojimi čutili. V sproščujočem vzdušju o njih zastavljamo vprašanja in se pogovarjamo.

Sl. 1 Krastača (Bufo bufo)

Če bi krastača znala šteti, bi vam povedala, koliko poljubčkov je dobila (na skrivaj, da ne bi nihče opazil) od otrok, ki še verjamemo v pravljice.

Sl. 2 Jež (Erinaceus concolor) 

Ko se naš ježek Ferdinand zvečer prebudi in začne hoditi sem ter tja po našem stanovanju, potem vam bo s svojim pihanjem in godenjem pokazal, kdo je pri tej hiši pravi gospodar.

  Sl. 3 Cvrček (Grillus domesticus)

Samec s krili ponoči tako prijetno cvrči, da so ga kitajski cesarji imeli v kletki zraven svoje postelje – za uspavanko in budnico.

Sl. 4 Gerbil ( Meriones unguiculatus)  

Rečejo mu tudi puščavski skakač. Ta žival je vedno živahna in neverjetno prijazna. Človeku nikoli ničesar ne zameri in vedno je pripravljena za igro.

 Sl. 5 Rdečevratka ( Pseudemys scripta)

Da je želva hitrejša od zajca, trdi grški basnopisec Ezop. Zmagovalec je dobil čepico in poljubček.

 Sl. 6 Rdeči ameriški gož (Elaphe guttata 

Je samo strupene barve. To je vse, kar je na njem strupeno.

Sl. 7 Udav ( Boa constrictor)

To sta samo velika prijatelja - otrok.

 Temu sledi še zabavno reševanje nalog (45 min) in igra - kviz s križanko (45 min). Nagrajenci smo vsi; nagrada je naše spoznavanje in doživljanje novih stvari, seveda ob zabavnem druženju, kajti brez igralcev ni doživete in prijetne igre.