SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

BUČKA – Leto III, št. 10, april-maj 2001

Prva slovenska revija za pomoč pri učenju – praktični vodnik za starše osnovnošolcev, učitelje in vzgojitelje 

ZGODBA Z NASLOVNE STRANI:

KO SNEGULJČICA OBIŠČE VAŠO ŠOLO

(Anka Kolenc, prof.)

 

 

Kako približati otroku vsebine, ki jih je potrebno začutiti, da jih lahko dojame? Je mogoče vseobsegajoče razložiti pomen jezika, slovnice, umetniških del, klasične glasbe, glasbil …. matematike?

 Je. Z doživljanjem. Tega se sicer šele učimo in pred nami je še dolga pot, a srečanja z otroki in z učitelji, h katerim se vračamo, nam pričajo o posebnem pomenu takšnega učenja in nam kažejo pot naprej. Naš osnovni pripomoček pri učenju z doživljanjem je umetnost, ki je v svoji najbolj predani in iskreni obliki - čista resnica.

 

Tako tudi globoko in resnično doživljanje umetniških del, prepleteno z izrazito igro (mimika, gestikulacija in obvladovanje drugih odrskih veščin), z energijo in ljubeznijo izvajalca, nehote pritegne - začara in vključi gledalca v aktivnega soustvarjalca dogajanja. V našem gledališču že 10 let aktivno razvijamo doživljanje na tak način. Tako otroci spoznajo nekaj novega o sebi. To pa jih vodi k večji svobodi in radosti bivanja.

 

Naredimo vse, da je pravljica resnica in da v njej iskreno in predano, s pomočjo umetnosti, vsi skupaj doživljamo, kot bi bila naše življenje.

Strupeno jabolko je ena od tistih stvari, ki jih mora kdaj v življenju neizogibno pojesti vsak od nas. Palčkom pri reševanju Sneguljčice pomaga znanje slovnice in kot na dlani je jasno, kako zelo pomembno je poznavanje slovničnih pravil, v tem trenutku predvsem tega, da vejica ni končno ločilo! Zabavnih pesmic o ločilih se seveda naučijo vsi otroci.

Sneguljčici pa pomagata ljubezen in zaupanje, da se vse vedno zgodi tako, kot je najbolj prav. Ob tem od palčkov izvemo kup nepozabnih modrosti, od katerih je mogoče najpomembnejša ta, da je vse na tem svetu možno rešiti, če jih imaš zares na pravi način rad

Po predstavi, ki traja 45 minut, se doživljanje nadaljuje z zabavnimi nalogami, ki so diferencirane za vse stopnje, od 1. do 4. razreda in ravno tako traja 45 minut oz. eno šolsko uro. Zadnjo uro osvajamo nove pojme med veselim kvizom. Spet rešujemo križanko, ki je na koncu vsa pisana, saj ima vsak razred, ki sodeluje, svojo barvo. Čisto na koncu pa se z veseljem in s spoštljivo hvaležnostjo priklonimo drug drugemu, ker smo se lahko igrali in se mimogrede naučili toliko razburljivih stvari!