SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – januar  2009, številka 1, leto 11

 

Butale

 

Pred kratkim so nas obiskali turisti iz literarno najpomembnejše slovenske vasi Butale. Ogledali so si pač eno od dobrih praks v Sloveniji, ker je to sedaj v modi.  Bili so navdušeni nad našim gledališkim vodenjem. Po zadnjem ogledu smo se zadržali v dobri slovenski gostilni Mrva, ob domači kapljici in krvavicah z zeljem.   Butalci so imeli kar nekaj izjemnih predlogov, kako izboljšati turistično ponudbo.

-          Predlagali so, naj se končno konča ta vaška agonija v zvezi s pripadnostjo. Zaradi bližine Moravč bi lahko bili Gorenjci, zaradi bližine Zagorja bi lahko bili Zasavci, zaradi tega, ker naša občina zavzema kar velik del Dolenjske in ker strokovnjaki trdijo, da je najimenitnejša arheološka najdba v Sloveniji - situla z Vač - del »cvetočega dolenjskega halštata«, bi lahko bili  Dolenjci.  Predlagali so , da se končno postavimo na lastne noge in se zaradi lege in fosilne morske obale preimenujemo v Centralno Primorsko. Centralno Primorsko bi z lahkoto ločevali od ostalih pokrajin. Severna Primorska nima obale ne morja – glavno mesto je Nova Gorica. Centralna Primorska ima obalo, nima pa še morja – glavno mesto so Vače. Južna Primorska pa ima oboje – glavno mesto je Koper.

-          Tudi gostinsko ponudbo bi popestrili z ocvrtimi ostrigami in kuhanimi morskimi dateljni in s čevapčiči iz mesa morskega psa s tatarsko omako v jakobovi školjki. To bi bile specialitete Centralne Primorske. Vse te školjke in zob morskega psa najdemo na naši obali.

-          Drugi predlog je bil, da se zaradi bližine obale vaško pokopališče preimenuje v kopališče, kar je popolnoma logično, saj je le to v bistvu plitko dno in pri kopanju redno naletimo na lupine ostrig. Se pa tudi lažje izgovori.

-          Tretji predlog je bil, da bi ob obali posejali lan (glej fotografijo). Zagotovili so nam, da bodo, ob cvetenju, oni redni gostje naše obale, saj je iz literature tudi razvidno, da se Butalci slečejo, če zagledajo njivo cvetočega lanu in se gredo v modro morje kopat.

-          Predlagali so tudi, naj na obali zgradimo sanatorij za neplavalce, ker je po statistiki ugotovljeno, da se ni še nihče utopil.

-          Da bi pa bila naša obala bolj privlačna, bi na njo naselili (glej fotografijo)  morske deklice.

-          Zaradi obale tudi klima postaja prijaznejša. To dokazuje primerjanje povprečnih letnih temperatur v Sloveniji, kar prija tudi mediteranskemu rastlinju – glej fotografijo.

 

 

S sprejem sem iz navdušenja z velikimi črkami zapisal na največji kamen FKK.    Prisrčno vabljeni na obalo Panonskega morja, kajti bližajo se počitnice!  Pohitite z rezervacijami, saj to je vendar edina obala na svetu, do katere prideš navkreber in je edina na svetu v celoti pokrita s streho!  Vedno sem si želel stanovati na morski obali. Ker se nisem tja preselil, je obala leta 1997 prišla k meni. Nekaj skupnega pa vendar imava z Mohamedom. 

 

                                                                                 Norček Zvonček.

 

Kdo ve, zakaj se Butalci kopajo v »morju« samo dopoldan?  Odgovore pošljite na:  zvonimir.kolenc@guest.arnes.si  

Odgovori bodo nagrajeni z najnovejšo literaturo o GEOSS-u in Vačah – po vaši izbiri tudi po tel.: 041 896 632.

 

Literatura:

 

- GEOSS, območje geometričnega središča Slovenije, Vodnik

uredniški odbor: Martin Brilej, Jože Dernovšek, Peter Svetik. 1997

 

- Edinost, sreča, sprava

zbornik slavnostnih govorov ob slovenskem kulturnem prazniku v središču Slovenije, 1986-2000, uredil Peter Svetik, 2000.

 

- V srcu Slovenije,

kronologija petine stoletja uresničevanja projekta GEOSS,  Peter Svetik, 2001

 

- GEOSS, večjezični povzetek Vodnika

Anka Kolenc in Peter Svetik; prevodi Aleš Učakar in Julija, slovenska prevajalska agencija, 2007.

 

- Na voljo so tudi zloženke, ki natančneje opredeljujejo turistične znamenitosti kraja: Arheološka pot Vače, Kimovčev muzej starožitnosti ter muzejske zbirke v Domu GEOSS.

 

- Vabilo na GEOSS in v naše kraje – Priročnik s kontakti, dogodki, znamenitostmi,… Zbral: Zvone Kolenc, Uredila:  Anka Kolenc in Jože Dernovšek, 2007, 32 strani – žepni format.

 

Spletne strani:

 

http://www.drustvo-geoss.si/page/sl/geoss/predstavitev?redirect=2