Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) maj 2016                                                                                       IZVORNA STRAN

 

ČEBELJI BUM

Čebelnjak je bil na naših kmetijah v preteklosti kar eno od gospodarskih poslopij . Vzeti s pomočjo čebel, kar narava sama ponuja, ob tem pa imeti še oprašeno sadno drevje, je neprecenljiva vrednost  dejavnosti teh žuželk.

Ko so se pred leti pojavile uničujoče bolezni čebel, so mnogi čebelarji obupali. Zdaj so bolezni obvladljive, seminarji o čebelarjenju so skoraj obvezni in rezultat je spet množica mladih čebelarjev (seznam vaških čebelarjev  na - www.vace.si/cebelarji.htm ).  Obnavljajo se stari čebelnjaki in gradijo se novi. 

Slovenci imamo svoje pasme domačih živali: psa kraševca, lipicanca, bovško in solčavsko ovco, srnasto kozo, štajersko kokoš,  … in naš največji ponos je svetovno NAJBOLJ PRIDNA (pa tudi pikajoča) slovenska pasma čebele - KRANJSKA SIVKA (sl.). čebelica sivka napis

 Prvi učitelj čebelarstva na svetu je bil Slovenec  – Anton Janša iz Žirovnice. Poučeval je na cesarskem dvoru. Njegov rojstni dan je bil 20. maj  1734 in 20. maj je Svetovni dan čebel.  (Morda ste ravno na ta dan prejeli tudi Občana.)

Na GEOSS-u se zbirajo simboli slovenstva. Družinsko gledališče Kolenc ima v svojem programu kar nekaj najpomembnejših slovenskih literarnih junakov: Martina Krpana (nacionalnega  junaka), Kekca (mladinskega junaka), Mačka Murija (otroškega junaka)… Zdaj se nam je priključila še  Čebelica Sivka, simbol slovenstva med živalmi,  ki predstavlja tudi ljudi, saj smo baje pridni kot čebelice.

Uživajmo zdrave čebelje pridelke, da se bomo lahko čim dlje imeli radi!

Zvonček Norček

Odtipkajte še: http://www.vace.si/OCKA.htm