Marec 2020                                                            IZVORNA STRAN

 

PO POTI OSEBNE IZKAZNICE

Ste si kdaj ogledali osebno izkaznico in ugotovili, da je na njej zemljevid brez označenih krajev,.., da so narisane samo izohipse ali plastnice? To so črte, ki povezujejo točke z isto nadmorsko višino. Ne boste verjeli! Ugotovil sem, da zemljevid na osebni izkaznici prikazuje prostor na tromeji treh občin: Moravče, Litija, Zagorje.

Dešen je v moravški občini na skrajnem levem robu osebne izkaznice(2). Zemljevid se torej začne pri igrišču v Dešnu, kjer je tudi naravni spomenik – temna skala z belimi megalodontidami (vrsta školjk). Potem se vzpnemo na najvišji vrh v moravški občini, na Pivkelj turn (4), nadaljujemo do Slivne in GEOSS-a (6,7,9) v litijski občini, se gremo sončit  na Fosilno morsko obalo na Vačah(11) (Kopali se ne bomo, ker bo takrat tam oseka.), si ogledamo Situlo na Kleniku - začetek arheološke poti (14)Tudi konjenik na osebni izkaznici je vzet s plašča situle.); nadaljevali bomo po stari planinski poti do spomenika narodnemu heroju Alojzu Hohkrautu na Cvetežu(18), malo naprej je znameniti svinjak s stebrički in eko kmetija in sirarna na Vovšah(19) (kjer živi zelo simpatična družina - Kovač). Prispeli bomo do cerkve na Zasavski gori(20) (zagorska občina). Če bo kdo hotel do koče, bo to že izven zemljevida na osebni izkaznici.

Sklenil sem, da bom tako praznoval svoj god - dan norcev in lažnivcev 1. april.  Ludvika XIV. je na ta dan leta 1713 – njegov dvorni norec tako nasamaril, da bi po pravilih moral biti obglavljen. Sončni kralj pa se je odločil, da bodo na ta dan raje vsako leto  praznovali in se šli prvoaprilske potegavščine.  Kdor bo hotel na to pot z mamo in s prijateljem Seatom Čurakom (on je legenda) naj pride v sredo, 1. aprila na igrišče v Dešen ob 10.00 (približno 5. ur hoda, ker si bomo na zabaven način ogledovali nekatere znamenitosti). Več informacij na spletni strani tega članka : http://www.vace.si/desen.htm ali na telefon 041 896 632, 01 8976 680, 01 8976 685 (Pošta Vače).

Rad nas imam!   Zvonček Norček  

(Navadno pišem že 10 let članke v litijskega Občana, tole pa zajema tudi moravško in zagorsko občino. Zato sem prispevek objavil tudi v občinskih glasilih teh občin. To sta:  SAVUS in Novice iz Moravške doline)

Startnine ni. Ta članek ni prvoaprilska šala; šalili se bomo spotoma. Pešačili bomo bolj ali manj skupaj. Zase bo poskrbel vsak sam in tudi na Sv. gori ne bo organiziran prevoz. Sem se pa pogovoril s prevoznikom, da če ga pokličem, bo prišel po nas.

PRILOGA: TABELA NEKATERIH ZNAMENITOSTI!

 

1

Štance laze – 17. februarja 1944 ustanovljen Kamniško-zasavski odred/ Vitrina – izdelava vrvi in jermenov / Vzletišče za jadralna padala

2

Geološka posebnost iz kamnoloma Ušenišče-Dešen (Blizu so: Osoletova jama, Planinski dom Moravče, Ranč Pr´Osolet – prevozi s kočijo,…)

3

Cerkev sv. Florjana v Gori pri Pečah

4

Pivkelj turn – najvišji vrh v moravški občini

5

Mala sela – Vrtače – Izletniška kmetija Pr'Lavrič

6

Cerkev sv. Neže na Zgornji Slivni

7

GEOSS – Geometrično središče Slovenije

8

Spomenik domačinom, ki so padli v drugi svetovni vojni v Selah

9

Spodnja Slivna – gostilna Vrabec, igrišče, lesene skulpture, Muzej starožitnosti, Pustolovski park GEOSS, spomenik KZO

10

Kamnita miza z gradu Mačkovec iz leta 1304, Lovska koča

11

Vače: fosilna morska obala, farna cerkev sv. Andreja z najstarejšimi slikami križevega pota, najlepši božji grob na svetu, Uda in vodnjak, Muzej Petra Svetika, Družinsko gledališče Kolenc, geološki steber, Ošperetova štala, trška vaga, gasilni dom in Gasilski muzej, 

12

Kandrše – Zasavski gasilski muzej, naravna znamenitost – Natura 2000

13

Cerkev sv. Križa na Slemšku, z znamenitimi slikami Pavla Künla

14

Povečana poustvaritev situle z Vač, rojstna hiša najditelja situle Ivana Grilca in arheološka poti, rojstna hiša Frana Celestina

15

Grad Ljubek – razvaline – Dom prvega kranjskega romanopisca – Franca barona Wizensteina

16

Najstarejša hiša v naši KS

17

Osamela kmetija – celec Zapece - Lovska podružnica gradu Ljubek

18

Cvetež - spomenik narodnemu heroju Alozu Hohkrautu

19

Eko kmetija in sirarna Vovše, svinjak s stebrički

20

Zasavska sveta gora,  cerkev Marijinega rojstva in planinska koča