SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

 

 

 

 

 

 

GEOSS geoss TANTRIČNA RAZLAGA GEOMETRIČNEGA SREDIŠČA SLOVENIJE geoss GEOSS

Tantra TANTRA (Zvonimir Kolenc, december 2006) TANTRA tantra

 

 

 

 

Muladara čakra  (če uporabimo angleško transkribcijo iz sanskrta je: Mooladhara  chakra) ali korenska čakra (podpora) Predstavlja primarne sile našega bitja in podzemni svet našega osebnega bivanja. Nahaja se na koncu hrbtenice / na področju trtice in se manifestira skozi spolne žleze in medenični splet. Nadzira spolne funkcije in je vpletena v spolne motnje. Povezana je z elementom zemlje, prebudimo jo z vonjem, izraža se skozi podplate in noge.

 

Naštejmo nekaj pojmov- simbolov, ki so povezani s korensko čakro: teža, masa, slon, rumen kvadrat, kocka, zemlja – kamen,  temelji – osnova, Brahma (bog kreacije, oploditve, regenracije), Dakini (boginja vrat sil Muladare – gospodarica kože), vonj, penis, …

 

 

Kaj je jantra ? To je lik, ki ga uporabljamo za vajo (meditacijo, koncentracijo), za prebujanje sil v določeni čakri, z namenom zdravljenja, vzpodbujanja določenih nagnjenj,…..

Jantra  muladari čakre je moder kvadrat s točko na sredini. Ta točka se imenuje bindu in v njej je zgoščena, stisnjena ogromna moč. Bidu pomeni: vrata v druge dimenzije.

 

 

Mandala neke čakre je navadno slika (lahko je relief ali kip), ki simbolično predstavlja čakro. Navadno vsebuje vse pojme in simbole, ki so povezani s to čakro.

 

Moja trditev:

Obeležje – spomenik je MANDALA MULADARI ČAKRE

 

 

GEOSS ali Geometrično središče Slovenije  leži blizu Vač - v vasi Spodnja Slivna.

 

 

 - Samo obeležje – spomenik je zgrajen iz pohorskega tonalita (pravilno – granodiorita) in gabra. To je zelo masivna in težka (gosta) magmatska kamnina ( teža, osnova, temelj,..) sivo modrikaste barve.

- Tudi jantra  te čakre je modra (Med vajo delamo s komplementarno – torej rumeno barvo, ki jo dobimo, če zremo v modro barvo in po daljšem času gledanja zapremo oči).

- Iz kamna so narejeni kvadratni bloki. Kvadrat, kocka pa so simboli te čakre.

- Spomenik ima izrazito falično zgradbo. Falus  pa je eden temeljnih simbolov te čakre, ki simbolizira oploditev, nastanek, kreacijo, spočetje,…

- Na dnu falusa – v špranji – je označena točka – geometričnega središča. To je natančno na sredini – kot bindu točka (zgoščena energija). Te točke se navadno vsak obiskovalec dotakne z roko.

- Na prirezanih vogalih  in na tleh ( - ki izražajo mehkobo slovenske duše) so oznake za strani neba.

 

POVZETEK

 

Kot da bi nam spomenik govoril:″Slovenka - Slovenec - kjerkoli si (oznake na prirezanih vogalih spomenika: N, S, E, W in na enakokrakih trikotnikih na tleh S, J, V, Z):

 

       tu je tvoj temelj, osnova,

       od tu je tvoje seme – izvor, bistvo, 

       tu je tvoje središče,

       od tu je tvoja energija, potenca,

       tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva.″

 

Hvala avtorju spomenika arhitektu  Marjanu Božiču, ki je sledil svoji intuiciji in ustvaril  simbol, ki izraža težišče ne samo slovenske  države - temveč tudi slovenske duše!

 

Zvonimir Kolenc

 

 

SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali