Revija:   Občan - NOVICE IZ OBČINE LITIJA,   februar 2011, št. 2, 13

 

 

BOG DAJ NORCU PAMET, NAM PA DNAR!*    IZVORNA STRAN

 

Lovci so se odločili, da bodo namesto plenilcev (zveri, ujede) oni urejali zdrav razvoj divjadi.

 

Pobijali so lepe, zdrave, kapitalne živali, z najlepšimi rogovi in dokazovali, da to ni res, da so zdrave ali da je to zgolj naključje ali nenamerna pomota. Ostajale so slabotnejše živali. Tako so med črede gamsov prišle garje in jih uničile.

Volkovi in medvedi bi najprej pojedli od bolezni oslabele živali in bolezen bi končala v plenilčevem želodcu. Ostale bi predvsem zdrave živali. 

 

Vodilni v Evropi so se odločili, da bodo z denarjem podprli prave stvari in s tem pokazali napredno smer razvoja enotne, sodobne Evrope.

 

Za ta denar je treba znati izpolniti razpisno dokumentacijo (beri: poznati vse ukane, ki tak razpis spremljajo). Ko dobiš denar, moraš znati dokazati, da si ga koristno uporabil. Poznanstva so dobrodošla.

Tako so se izoblikovali specialisti (skupine, ekipe, timi), ki to znajo, si pomagajo in za dokazovanje svoje uspešnosti morajo zelo garati. Voditi je potrebno natančno evidenco telefonskih pogovorov, poti, sestankov, pošte, itd.. Biti povsod prisoten. Potrebno je vse dokumentirati. Važno je, da dokažeš črno na belem  in v barvah (beri: na papirju), da si prizadeven in uspešen. Ni pa pomembno, če je temu res tako.  Dobro je, da se priključiš skupinam (društvom, organizacijam, ..), ki so že uspešne, se kitiš z njihovim perjem in se jim postaviš za vodjo ali managerja ter dokažeš, da sami pač niso sposobni samostojnega vodenja v teh hitro se razvijajočih in kriznih časih, pri tej izobrazbi. S sredstvi in nasveti pa iskreno pomagaš tistim, ki so ti bolj simpatični – morda sorodnikom ali sosedom, ki so bili do zdaj po krivici zapostavljeni. Ob okroglih obletnicah izdaš knjigo svoje briljantne uspešnosti, iz najboljšega papirja,  v prestižnem tisku, s fotografijami nasmejanih alfa samcev in samic s podtaknjenimi podatki, ki so navidezno tako zelo resnični, da jim skoraj ni mogoče oporekati. Tako še tisto, kar je zdravo, začne pešati. Se vam ne zdi, da se je ponovila zgodbica o lovcih? Sledi propad črede.

peter svetik oče geoss jože dernovšek anka kolenc kimovec jože

O, če ljudi bi ne bilo pri nas,

ljudi, ki ne ubogajo na vsak ukaz,

ki žrtvujejo ves prosti čas,

tedaj bi nas že kdaj odnesel plaz! (Skoraj celo kitico si je izmislil Karel Destovnik Kajuh.)

 

Nikoli ne uganete koliko milijonov prostovoljnih – udarniških ur smo darovali za GEOSS. To so (glej sliko) morda samo najznačilnejši osebki – oboleli za delovno steklino.

 

 

Ne približujmo se jim! To so krivci za recesijo, ker niso plačali davka od prostovoljnih ur!

Smo pač LJUDJE in zato nas imam rad!  Tudi tebe – ja, čeprav grešiš!

                                                                                                           Norček Zvonček

 

* Citat: BOJC Etbin, Pregovori in reki na Slovenskem, DZS 1987

 

 

 

Več o Petru Svetiku na Wikipediji