Vendar za vse tiste, ki se nimate namena poročiti samo zato, da bi dobili srebrnik s slikovnim navodilom za zakonsko življenje, obstaja rešitev. Če pridete na zimski arheološki pohod, ki je zaradi zimskih razmer drugačen, krajši, a slajši (kuhanček!), je pa možno kupiti srebrno značko z istim motivom (sl.3).

Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) januar, 2013

 

IZVORNA STRAN

- za sladokusce, zbiralce in numizmatike.

 

Ko smo v državi namesto tolarja sprejemali novo  evropsko valuto, je imelo Kranjsko numizmatično društvo že svoj pisno utemeljen predlog, z vsemi obveznimi spremnimi papirji  iz razpisa in celo že izdelan vzorec kovanca (sl.1).  Na slovenskem € je upodobljen Primož Trubar. Če bi bilo pa tako, kot so predlagali Kranjci, pa bi bila namesto Trubarja upodobljena glava konja s situle z Vač. Kovanec je še možno kupiti pri Kranjskem numizmatičnem društvu. Dodana je še škatlica za kovanec s prepričljivim opisom in utemeljitvijo.

   

 

Drugi kovanec (sl.2) pa prikazuje daritveni prizor, na katerem žena z zajemalko (simpulum) gasi žejo svojemu sedečemu prijatelju. To so bili lepi stari časi železne dobe, ko smo bili moški še kaj vredni, danes smo pa samo za razplod in izkoriščanje. Ta kovanec je srebrnik. Kdor  bi hotel ta kovanec v svoji zbirki, se bo moral poročiti na GEOSSu, ker je srebrnik darilo Društva GEOSS parom, ki se poročijo na GEOSSu.

 

 

Zimski arheološki pohod z zabavnimi in poučnimi gledališkimi prizori DGK bo potekal drugače kot jeseni in je dolg 6 km in start bo v nedeljo 27. 1. 2013 ob 10.00 iz pred Doma Petra Svetika na Vačah. Kot jeseni se bomo gostili z dobrotami iz železne dobe. O že minulem jesenskem pohodu več na: www.vace.si/po-poti-velikega-kneza1.htm

Pa ne pozabite na vsakoletni Kulturni praznik na GEOSSu v nedeljo, 3. februarja, ob 13.30, z letošnjim slavnostnim govornikom Venom Tauferjem (kritik, esejist, pisatelj, Prešernov nagrajenec, dramatik, …).

 

Rad nas imam z našimi predniki izpred 2500 let vred! 

 

 

 

Zvonček Norček