SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – 2008, leto 10

Iz knjige: BRILEJ, Martin, Litijski obrazi  Litija: Aco, 2008, str. 217-219

Cena knjige je 35 z DDV. Kupite jo lahko v Tiskarni ACO v Litiji, Cesta Dušana Kvedra 39 ali naročite po telefonu 01-698-38-43 oziroma e-pošti tiskarna.aco@siol.net . Knjiga se prodaja tudi v TC MARKET (nasproti bencinske črpalke OMV) v Litiji.

 

Janez

GRILC

 

(1860-1931)

najditelj Vaške situle

 

 

 

Situla z Vač, ki se nahaja v muzeju v Oxfordu.

 

Janez Grilc je bil rojen letal 860 na Plezetovi domačiji na Kleniku pri Vačah, kjer je tudi živel. Njegova rojstna hiša na Kleniku še vedno stoji in ima hišno številko 8. Bil je kmet in samouki ljubitelj starin, zlasti izkopanin in je že kot mlad fant spremljal iz­kopavanja na Kroni in Slemšku.

Izkopavanja se je loteval tudi samostojno in tako je nad vasjo Klenik, 17. januarja leta 1882, našel Vaško situlo, ki jo je spomladi leta 1878 izročil Deželnemu muzeju v Ljubljani,

Izkopavanja v okolici Vač leta 1927. Skrajno levo je Janez Grilc

VAŠKA SITULA je najznamenitejši predmet med izkopaninami v grobovih v okolici Vač. Je daleč najbogatejša izmed štirih situl, najdenih na Vačah. Situla z Vač je okrašena s tremi figuralnimi pasovi. V zgornjem je prikazan slavnostni sprevod, v katerem je upodobljenih več venetskih konjenikov in vprežnih enoosnih vozov. Srednji pas prikazuje slavje ali simpozij. V spodnjem figuralnem pasu je sprevod kozorogov in koz, ki jim sledi panter, kateremu z gobca visi človeška noga.

Gre za vrhunsko umetnostno uprizoritev takratne venetske družbe v neposredni okolici Vač. Izred­nega pomena so noše upodobljenih ljudi in uskla­jenost upodobljenih prizorov. Posebno zanimiv je venetski konjenik, ki je danes upodobljen tudi v uradnih dokumentih Republike Slovenije. Hrani jo ljubljanski narodni muzej.

kjer jo hranijo kot izjemno izko­panino. Tudi pri izkopavanjih na Lestini v letih 1926 in 1927 je bil navzoč in je pomagal s svojim pozna­vanjem terena nad Klenikom. »Grilčeva« situla pa ni edina z Vač, saj je večina izkopanin odšla v tujino in se nahaja po mnogih muzejih po vsem svetu. Eno od situl z Vač hrani Ashmolean Museum v Oxfordu, kamor je prišla prek vojvodinje Mecklenburške, ki je ­na Vačah veliko izkopavala v drugi polovici 19. stol. Po njeni smrti je njena hčer Maria Antoniettc zbirko izkopanin odpeljala v Zürich, kjer so jo na dražbi prodali po vsem svetu.

Vaška situla je najznamenitejša izkopanina na Vačah in sploh na Slovenskem. Najverjetneje je nastala na prelomu 6. v 5. stoletje pred našim štetjem. Situla je visoka 23,8 cm in je izdelana iz bronaste pločevine. Odlikuje jo bogata figuralika, ki prikazuje življenje vojaškega plemstva.

 

Janez Grilc je umrl leta 1931.