SLS.

 

VAČE

V nedeljo, 3. oktobra 2010, ob 11.00, bo ob 50-letnici smrti Alojzija Juvana otvoritev spominske plošče na njegovi rojstni hiši na Vačah  - Slavnosti govornik bo zdajšnji župan Maribora, g. Franc Kangler. Vabljeni!          Kasneje dopisano

 – Ga ni bilo ( Namesto sebe je poslal, direktorico mariborske mestne uprave - Milico SIMONIČ STEINER).

 

NEKAJ UTRINKOV

Življenjepis:

Alojzij Juvan

Maksimiljan Fras:

Časopis VEČER Sobotna priloga V Soboto,  17. april 2010

stran 22-23.   Naslov članka:

Odrinjen na obrobje

 

MARIBORSKI ŽUPAN                                   RTV - SLEDI ČASA

 

je bil prvič od januarja leta 1928 do leta 1931. Julija 1930 je bil imenovan v prvo sestavo banskega sveta Dravske banovine. Leta 1935 je bil že drugič imenovan za mariborskega župana in to je ostal do okupacije leta 1941, ko so ga, kot vse zavedne Slovence, izselili v Srbijo.  19. aprila 2010 bo minilo 50 let od njegove smrti. To je bil naš rojak, Vačan, odvetnik dr. Alojzij Juvan.

Tako kot naš litijski župan Franci Rokavec, je bil tudi Alojzij Juvan član Slovenske ljudske stranke.

»Hvaliti svoje rajne dobrotnike, povzdigovati njih lepe dela in znamenite zasluge, je nam ravno tolika dolžnost, kakor njih slavne izglede posnemati. Kdor svojih slavnih prednikov ne časti, njih verli naslednik biti ne zasluži,« je zapisal Anton Martin Slomšek. (Zbrskala in na svetlo postavila: Magda Breznikar)

Zdaj je priložnost, da to storimo. Ob 50 letnici njegove smrti bo otvoritev  spominske plošče na njegovi rojstni hiši pri Trәlk.

Več o njem – bližnjice na začetku članka.

 

 

Pogosto je prihajal na Vače med stare prijatelje. Z vlakom je prišel do Litije. Zarnikov Franc ga je počakal s konjsko vprego. Potem so pri Zarnik v gostilni prepevali in pili dolgo v noč. Rad je prepeval in imel je močan in lep glas. (Ves čas, od ustanovitve leta 1925, je bil predsednik Pevskega društva Maribor. V njegovi sobi nasproti stadiona v Mariboru še sedaj stoji njegov klavir.) Včasih je Alojzij šel na Mačkovec in dolgo strmel v Moravško dolino, kjer je bila doma njegova prva velika ljubezen. Vse to je bila njegova zdravilna terapija, preden se je vrnil županovat v Maribor.   

 

                     

Zvonimir Kolenc