OBČAN,  november 2011        

Izvorna stran

KRADEM

 

Nekoč – že davno tega - sem bil (uradno) učitelj na Vačah. V zbornici na vrhu omare je bila skrivnostna trška skrinja za dokumente s tremi ključavnicami (sl.1). Med prosto uro sem jo odnesel domov, pregledal zanimivo zgodovinsko vsebino in ukradel iz nje note Antona Lajovca (sl.2 - Morda bom kandidiral na naslednjih volitvah).  Potem sem skrinjo vrnil na staro mesto. Nekdo me je opazoval in skrinjo skril, da slučajno ne bi kdo česa lastninil. Zastonj sem čakal, da bo skrinja spet na starem mestu, da bi vrnil že prekopirane note. Takrat še nisem upal priznati, da sem skrivaj nekaj vzel.  Tako so note ostale pri meni. V njih je posvetilo (sl.3), ki priča o tem, da je Anton Lajovic praznoval svoj 75 rojstni dan na Vačah med rojaki in med učenci – kako nostalgično – potem je šoli podaril cel kup svojih not. Šola je bila v starem gasilnem domu (sl.4). Tam je zdaj tik pod trgovino - parkirišče (sl.5). Skoraj vsi takratni učenci se najbolj spomnijo vreče z nadvse sladkimi bonboni, s katerimi je Anton vse razveselil, saj jih takrat skoraj ni bilo možno kupiti, ker so bili predragi.

Zbral sem pogum, priznal krajo in note vrnil učiteljici Dajani, ker pravi, da bodo eksponati javno razstavljeni – dostopni obiskovalcem. Vse dragocenosti trške skrinje so bile že leta 1955 del muzeja Turističnega društva Vače. Toda društvo je propadlo in dragoceni eksponati so ostali v šoli. Včasih sta bili v skrinji dve cesarski pismi s trškimi pravicami za meščane trga Vače, od dveh različnih cesarjev - na »pergamentu« s 15 cm velikima okroglima pečatoma. Zdaj je na šoli samo eno cesarsko pismo (sl.6). Manjka še ena listina in starejši pečat, ki je bil na pol prelomljen. Poleg tega ni več originalne fibule in ostankov žare - glinene posode, ki sta bili izkopani pod Slemškom.  Je nezaupanje upravičeno slovenska folklora? Saj je trška skrinja imela tri ključe in so morali  biti kar trije najpomembnejši meščani trga Vače prisotni, vsak s svojim ključem, da se je skrinja varno odprla.

Vabim Vas na letni sejem (prediv dan ali Andrejev sejem), do katerega smo bili meščani trga Vače upravičeni po cesarskih listinah že najmanj 500 let (http://www.vace.si/mal.htm). Vse obiskovalce bo čakal golaž ali pasulj (sl.7) iz kotla, kuhano vino in vse, kar znamo meščani trga Vače narediti, prodati in se zabavati (4. december 2011 ob 9.00 - 14.00 in še dlje).  

Teden kasneje, 11.12. 2011, ob 14.00, v domu sv. Andreja, pa ste vabljeni na Glasbeni popoldan z Antonom Lajovcem, ki bo v celoti posvečen slovenskemu samospevu. Izvajalci bodo dijaki pevskega oddelka srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Več na http://www.vace.si/sporedi vseh lajovicevih popoldnevov.htm. Čeprav ni vstopnine, prej pokličite na 041 896 632, da si zagotovite prostor, ker dvorana sprejme le 200 – v skrajnem primeru 250 obiskovalcev.

Rad nas imam in komaj čakam, da se bomo spet srečali na obeh prireditvah!       Zvonček Norček