SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – april  2010, številka 4, leto 12

 

Reklama za gostilno vrabec

 

Pri gostilni Vrabec v bližini  GEOSSa je dvorana, ki lahko služi tudi kot galerija, razstavni prostor. Trenutno lahko občudujemo KULTURNE SPOMENIKE OBČINE LITIJA iz Slivne, Gabrovke,  Potoka pri Vačah, Žamboha, Glinjeka, Vovš, Podpeči pri Gabrovki, Gabrske gore, Verneka, Vač, Litije, Renk, Tihaboja, Ponovič, Podšentjurja in Ostreža.

 

Kot velik lokal patriot, sem si ogledal predvsem pano, ki predstavlja Vače in cerkev sv. Andreja (sl.1).

Ugotovitve: Omenjen je srednjeveški vodnjak. Ta vodnjak ima letnico 1878. Pomeni, da se za Vače srednji vek takrat še ni končal. Morda pa še traja (sl.2)!

V zadnji vrstici so omenjeni slikarji Šubic, Langus, Bergant. Ni pa niti omenjena gotovo NAJVEČJA znamenitost:

NAJSTAREJŠI NA PLATNU NARISANI KRIŽEV POT V SLOVENIJI IN NAJZNAMENITEJŠI, NAJPLODOVITEJŠI SLIKAR ZRELEGA BAROKA, VALENTIN METZINGER, ki so ga zgoraj našteti slikarji še dolgo posnemali. Ta križev pot se razlikuje od vseh ostalih tudi po spodaj na platnu napisanih naslovih postaj in po navedbi odpustkov – seveda v latinščini (npr. popolni odpustek - sl.3).  Če pa koga Metzinger še posebej zanima, pa si naj pogleda cerkev sv. Nikolaja, na Savi pri Litiji ali cerkev sv. Katarine, na Bregu pri Litiji. Pa ne pozabite priti na Vače, kjer je bil Križev pot (kakor tudi druge slike) strokovno obnovljen, zaradi velike razstave, ki je bila v Narodni galeriji. Lahko si kupite drobno knjižico - Križev pot, ki jo je napisal ( Joseph Ratzinger) papež Benedikt 16. Opremljena je s slikami križevega pota z Vač (sl.4). V knjižnici v Litiji pa si lahko sposodite obsežen in popoln razstavni katalog, ki ga je napisala Anica Cevc ob razstavi del velikega slikarja Valentina Metzingerja - pred desetimi leti v Narodni galeriji. 

Pridite, vidite! Bog ve, kaj piše pri kulturnem spomeniku iz vašega kraja!

 

  Rad te imam in dober tek – v Slivno!  

                                                        Zvonček Norček