SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA, december 2009

 

Moj pogreb

 

Že v otroštvu me je skrbelo, kako bo izgledal moj pogreb, ker nisem krščen in za krsto ne bodo hodili svečeniki v dolgih belih ogrinjalih in zame molili.  Bo to sploh kak pogreb?!

Imam idejo! Pogreb bo moj najlepši dan. Naprosil sem prijatelja (Lovra, … Oblečen bo v norčka.), da bo vodil obred na pokopališču in vsem povedal in pokazal najpomembnejšo stvar na svetu. To je čarovnija, pri kateri se izpolnijo vse želje, pa pri tem ne potrebuješ čarobne palice, klobuka, čarobnega prahu, … Potrebuješ samo najbolj čarobne besede in najbolj čaroben gib. Čaroben gib je, da objamemo okoli ramen sami sebe in se pobožamo po obrazu in drugod. Potem izrečemo čarobne besede (odvisno od spola): »Rada se imam. Rad se imam«. Ta čarovnija je primerna zjutraj, ko zagledamo čudovito osebo v ogledalu in se ne moremo zadržati, da ji tega ne bi povedali.

Drugič pa se obrnemo k sosedu, ga objamemo (to je čarobni gib) in izrečemo čarobne besede: »Rada te imam« ali »Rad te imam«  Potem ponovimo čarovnijo vsaj še 12x; in tako vsak dan. Če bomo čarovnijo redno ponavljali, se nam bodo izpolnile vse želje.

Ker smo Slovenci duhovno močno napredni, naredimo še preprosto mudro; objamemo se preko ramen in zapojemo slovensko mantro: »Mi se mamo radi, …«. Seveda bi med drugim zapeli, da imamo radi Norčka, ker bi bil ravno moj pogreb.  Potem boste žaro ali pa truplo položili v zemljo. Pogreb bodo snemali in predvajali, da se bodo naučili čarovnije tudi tisti, ki jih na pogrebu ne bo.  Lepo mi je, ko v domišliji vidim prelep prizor objetih ljudi na pokopališču.  Zdaj veste, kaj vas čaka.

Upam, da bo lep sončen dan, da se boste pogrebci lahko po pogrebu družili na prostem in drug drugemu čim večkrat povedali in pokazali, da se imamo radi.

Jaz sem začel čarati pred petimi leti in to gotovo več kot 12x na dan. Pred štirimi leti smo se preselili v lepo staro hišo na Vačah na kateri piše Družinsko gledališče Kolenc. Pridite na obisk, bomo malo čarali, ker nas imam rad! Pa veselo in razigrano v leto 2010, … itak!  

                                                                                                                  Zvonček Norček