Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  junij  2019        IZVORNA STRAN

 

OBVEŠČANJE

Neprestano smo tarča nekih reklam, obvestil, jumbo plakatov in panojev. Na hišni predalčnik damo nalepko, da ne sprejemamo reklam. Med brskanjem po internetu, pri sprejemanju elektronske pošte – neprestano nekdo nekaj obvešča, kako je najcenejši, kako naredi čudež in ozdravi starost, … Zelo težko je med množico vsiljenih informacij najti tisto, ki jo iščemo. Pa še potem nismo prepričani, če ni  tisto samo prevara oz nateg.

1. Včasih - do ukinitve trgov (1951) in pred ukinitvijo občine (april 1956) na Vačah - je bilo obveščanje zelo učinkovito. Med trgovino (Vače 28) in gostilno (Vače 29)  je na trgu pred cerkvijo stal betonski kvader. V nedeljo po maši je nanj stopil Šməcov Pepe (Janez Tič) in razločno in naglas prebral obvestila, kakor je seveda naročil župan Občine Vače.

2. Pogosto smo prosili župnika ( npr. v 80-tih ali 90-tih letih), da je pri maši oznanil kakšno kulturno prireditev na Vačah.

V času krajevnih skupnosti ( v 60-tih letih in kasneje)  so imele velik pomen oglasne deske, ki so bile pritrjene pri trgovini, v novih Vačah, po soseskah. Vabila smo nesli še v šolo, kjer so jih učitelji z veseljem razdelili med učence.

3. Janko Klopčič – čebelar in pomlajena KS Vače sta zaslužna za nove oglasne deske (Slika) in zdaj upam, da bomo še bolj z veseljem obiskovali prireditve. V Široki Seti so že pred časom sredi vasi postavili novo oglasno desko. Poleg plakatov pa je možnost objavljanja po telefonu, če pokličemo v četrtek dopoldne na Radio GEOSS in je najbolje, da smo takoj pripravljeni na snemanje, ker nas bo poredni Joc (Jože Mahkovic) takoj  preklopil v eter. Uporablja se še elektronska pošta, sporočila, poslana s telefonom, nenaslovljena direktna pošta (reklame). Obiščite spletno stran KS Vače - http://www.ksvace.si/ , kjer so sproti ažurirana oznanila in preverite, če so objavljene tudi druge naše prireditve: Dan državnosti in Praznik kulturne dediščine, gasilska veselica, nogometni turnir, Vaški dan, Slivnanski piknik,…

Predlagam pa najučinkovitejše, da obnovimo srednjeveško obveščanje z bobnom ali brez - pod št. 1 – takoj po maši. To bo najbolj neposreden in množični  način, ki bo zaradi nenavadnosti gotovo vzbudil splošno odobravanje. Ne smejte se – prosim vas!

 Obveščam Vas, da se z mojo ljubeznijo do Vas ni še nič spremenilo!  Pa še enkrat poglejte na sliko tudi, če se vas prav nič ne tiče dogajanje v domačem kraju. Več na spletu: http://www.vace.si/obvescanje.htm

                                    Zvonček Norček