SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – maj  2008, številka 5, leto 10

 

NORČKOV OPIS SITULE

 

Vaška klepetulja je klepetulja iz katerekoli vasi. Klepetulja z Vač je klepetulja iz naše vasi. Zato je bolje, če rečemo situla z Vač, kot pa vaška situla.  Saj nima vsaka vas svoje situle - gotovo pa ima klepetulje. Še najbolje bi bilo, če bi situlo imenovali Klenška situla.

Naša situla je najimenitnejša arheološka najdba sploh!

Le zakaj je tako imenitna?

Zato, ker je to najstarejši strip pri nas! Ker pa je brez teksta v oblačkih, je vzrok za številne spore med strokovnjaki.

V prvi vrsti konji in ljudje korakajo, jahajo in se vozijo v levo. Sprevod nas spominja na tipično železnodobno prvomajsko parado.

 V drugi vrsti so ljudje, ki so obrnjeni v levo in desno.  Moški sedijo, jejo, pijejo, poslušajo glasbo. Gologlavi moški pa daje z zajemalko piskaču pijačo.  Že pred 2500 leti smo Slovenci ponujali godcem pijačo, da bi bolje igrali – dokler niso padli pod mizo. Torej tipična železnodobna zabava. Dve ženski strežeta. Če bi danes delali situlo, bi bilo ravno obratno. Vse polno bi bilo golih lepotic,  med njimi pa bi bila dva fitnes mladeniča, ki bi stregla.  V istem pasu, na drugi strani, se dva gola atleta bojujeta z železnimi ročkami.

V spodnjem pasu črni panter s človeško nogo med zobmi  spremlja krdelo rogatih in nerogatih kozorogov. En od kozorogov ima v gobcu triglavsko rožo. To je gotovo ranjen zlatorog, ki si na ta način celi svoje rane.  Vse živali pa korakajo v desno.

 

Eni trdijo, da so na situli bogovi ob neki slovesnosti.

Drugi so prepričani, da gre za pogreb in sedmino. Ptiči so pa samo oznaka za tiste, ki bodo žrtvovani in pokopani skupaj z mrtvim poglavarjem.

Jaz pa verjamem, da gre za poroko. Ženin – kočijaž in noseča nevesta z ošiljeno kapico se peljeta v kočiji na svečanost (ohcet) ob poroki. 

 

Eni trdijo, da ima gologlavi strežaj v situli vodo. Čebelarji so prepričani, da svatje pijejo medico. Drugi so prepričani, da gre za dragoceno grško vino, s katerim so pametni grški trgovci podkupili domače prebivalce. Kdo bi vedel, kaj bi na vsebino situle rekli Dolenjci,…

  

Eni pravijo, da situla sploh ni bila narejena pri nas, ampak nekje v deželah polmeseca, saj so na potopljeni ladji v bližini turške obale našli 20 situl.

Drugi so prepričani, da smo situle sami naredili, saj je bilo na Dolenjskem najdenih več kot 30 situl, ki so bile večinoma slabo ohranjene. Novo mesto se pa sploh imenuje mesto situl. Najimenitnejša situla je pa – se ve – naša z Vač.

 

Ste opazili, da so vsi, ki so upodobljeni na situli, brez las in dlak? Mogoče je bilo takrat veliko uši, pa so se brili. Danes sta depilacija in britje spet v modi.

 

V nedeljo, 22. junija, ob 15.00 uri Vas vabim, da se na Kleniku, pri povečani poustvaritvi situle udeležite otvoritve Arheološke učne poti in sprehoda po njej.

 

Še vedno NAS imam rad!  Vaš in moj Norček!