Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) avgust, 2013

 

IZVORNA STRAN

 

DEŽELA POŠTARJEV

 

V starih časih pred in po drugi svetovni vojni pa še prej so denar na kmetiji imeli samo za lašk ole (sončnično olje), sol in cuker. Vse ostalo so pridelali doma. Je pa veljalo, da če je kdo z grunta hodil na šiht (v službo) k ajzenponu (železnici) ali pa je bil poštar – potem je bil ta član družine velik gospod, ker je edini imel denar, vsak mesec je dobil colәngo (plačo ali osebni dohodek).

Še pred kratkim, ko ni bilo več nikjer mogoče dobiti službe, pa so na pošti z veseljem sprejemali mlade fante, ki bi bili radi poštarji. Kmečkim fantom, čeprav marsikdo s fakultetno izobrazbo, to ni bilo težko. Oni so bili navajeni delati. Tako imamo na Vačah in okolici vse polno družin, kjer je vsaj en družinski član zaposlen na pošti. Biti poštar, to je zdravo za srce in splošno počutje. Poleg tega pa si praktično najbolje informiran o prebivalcih in njihovih domovih. V naslednji gverilski vojni proti pokvarjenemu kapitalizmu in državi bodo to najzanesljivejši kurirji, izvidniki in vodiči.

V deželi poštarjev pa kaže, da bomo kmalu ostali brez svoje pošte, ki jo imamo na Vačah že skoraj 150 let. Pravijo, da jo bodo ukinili tudi na Savi, Polšniku, Dolah, …Tako pošta špara denar v času recesije. Gotovo se bodo na ta račun poštarjem »dvignile« plače in ne lasje. Ponekod v Sloveniji že imajo premično pošto. To pomeni, da se pošta seli iz kraja v kraj po določenem urniku. Lahko pa delo manjše pošte prevzame sosednja velika pošta. Lahko pa se najde organizacija ali posameznik, ki se s pogodbo zaveže, da bo opravljal to delo. Na Dolah se prodajalke že usposabljajo za nudenje poštnih storitev - kar v trgovini.

Nikjer pa nimajo namena v zameno za pošto postaviti bankomata. Tudi to se ne splača. Pred sto leti so na Vačah imeli pošto, tri trgovine, 5 gostiln, zadrugo, občino, … Le kako, vrabca, se jim je splačalo?!

 

Vače pa so s pošto močno povezane. Tu so samo tri znamke, so pa še razglednice, posebne kuverte z motivi z Vač, žigi, …

Več na:  http://www.vace.si/posta.htm

 

Rad imam poštarje – poštarce še rajši!

ZvončekNorček

 

Pripis:

Prelistajte Občana! V njem so obvestila o prireditvah na Vačah: Vaški dan, Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu na GEOS-u – Vranov let, Arheološki pohod, itd. Jaz bom tam! Pridite! Brez Vas mi bo dolgčas!