SPLETNE STRANI:

 Držinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

 

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – april 2007, številka 4, leto 9                                                              

 

Najdražji prospekt Vač - sploh

 

Ker je 3 x dražji od osebne izkaznice (36,03 €, fotografije pa 8,5€), je potni list po prodaji v Sloveniji na drugem mestu.  Zdaj imamo nov potni list, ki se pa po vsebini ne razlikuje od prejšnjega.

 

Sl. 1 a,b: ko odpremo potni list,  je na tisti strani, kjer  so platnice,  narisan cel sprevod figur s situle, ki dajejo vtis, da  korakajo v desno na drugo  notranjo stran zadnjega lista platnic. Na začetku slike je lipov list s cvetom,  nato je tloris Robovega vodnjaka,  sledijo mu figure s situle, slika pa se zaključi z  lipovim listom.

 

 

 Sl. 2  Konjenik s situle na četrti strani v potnem listu.

Sl. 3 Če pogledamo list proti svetlobi, tako da svetloba proseva skozi list, opazimo konjenika v vodnem tisku.

 

 

Sl. 4  Na vsaki strani je ob strani poleg št. strani narisan tudi majhen konjenik. Če listi hitro frlijo, opazimo, da se konjenik hitro giblje – galopira po robu. Tako imamo risanko vedno pri sebi. Če boste pravilno spustili liste skozi prste, lahko razločno slišite tudi topot kopit.

 

Sl. 5 Poglejte v svojem potnem listu svojo sliko. Opazili boste, da je nad vašo glavo sprevod s situle. Krona ali aura vaše glave je torej zeleno modra v obliki figur s  situle z Vač.

 

Sl.6 Če posvetimo z ultravijolično svetlobo na plastificirano stran, kjer je naša slika, se zasveti cel plašč vaške situle v rdeči in modri barvi.

Sl.7 Na drugi strani pa pod ultravijolično svetlobo opazimo besedilo naše himne  v rokopisu in v tiskanem besedilu.

 

Konjenik in himna pa sta prisotna tudi na GEOSSu.     Povečana kopija  situle z Vač  pa je na Kleniku.     Pridite in prepričajte se!

 

                                                                                                                                                                       Zvoninemir Kolenc