Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  februar  2018                     IZVORNA STRAN

Na zdravje!

V prisotnosti  Boruta Pahorja, Mira Cerarja, Milana Kučana in vseh nas, so na podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v Cankarjevem domu govorili predvsem o tem, da se država premalo meni in slabo podpira umetnike in kulturo. Na sto načinov so ponavljali gloso, ki jo je že Prešeren napisal pred 184-imi leti: »on živi, umrje brez dnarja Vinko Möderndorfer (glavni za Prešernov sklad) je rekel, da je zdaj hujše stanje, kot je bilo kdaj koli prej. Včasih se je vlada odkrito z nasiljem borila proti kulturnikom, zdaj pa jih ignorira. Vsi smo ploskali, tudi politiki v prvi vrsti, ki ignorirajo kulturo. Zdravica (vesela pesem – napitnica), ki jo je zelooo žalostno in patetično povedala Silva Čušin (pač vse v stilu prireditve – Glosa), kot da smo prišli na pogreb kulture in umetnosti.

Kaj pravite zakaj imamo Slovenci največ kulturnikov in umetnikov na prebivalca, zakaj imamo največ športnikov, zakaj imamo največ raznih revij, radijskih postaj, pevskih zborov, zakaj hodijo naši otroci na balet, klavir, treninge, na razno razne aktivnosti, zakaj …. smo narod, ki ima državni praznik posvečen pesniku – le zakaj!?

Vam povem zakaj? Zato, ker nam to daje moč, da preživimo in se razvijamo. »Stati in obstati« je pred 500 leti že Trubar. V NOB so nam pomagale drobne Prešernove knjižice, da smo vztrajali  in se osvobodili in tudi zdaj nam bodo. Na GEOSS-u smo se od vladne ignorance že čisto odgradili . In kar se zgodi v srcu, slej ko prej preplavi vse.

Za razliko od Glose v Cankarjevem domu, je bila prireditev  na GEOSS-u, v nedeljo, četrtega februarja, polna optimizma in dobre volje, saj so nam pevci iz Tuštanja prešerno zapeli,  govor  Direktorja JSKD Marka Repnika je bil poezija – DOBESEDNO. Če ne verjamete, ga lahko najdete na spletu: http://www.vace.si/repnik.htm.  Anka Kolenc je predstavila  glavni steber Prešernove ustvarjalnosti: Ljubezen. 

 Uživajmo v ljubezni do vsega! 

                                                                                                              Zvonček Norček