SPLETNE STRANI:

 Držinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

 

Občan, Februar 2007

 

SVETOVNO ZNANI SMO PO PIVSKI POSODI

To ni slučaj – saj vemo, da je vino del slovenske folklore: En starček, Zdravica, Bratci veseli vsi, Primi bratec, En hribček, .... Mi smo pa v sredini dežele, ki s pesmijo časti žlahtno kapljico - GROZA.

To ni šilce(0,3 dl), ni štamperle (1 /2 dcl), ni frakel 1/8 l , ni štuc (2dcl), ni kriglc, ne liter, ne majolka, ni štefan, niti škaf. To je 2500 let staro okrašeno vedro iz bronaste pločevine, ki se mu po latinsko in italijansko reče SITULA. Pa to ni navadna situla. To je SITULA Z VAČ; najznamenitejša arheološka najdba vseh časov v Sloveniji, ki je postala eden od simbolov slovenstva. Oskar Kogoj trdi, da je venetski konj (Sl. 1), ki stoji v Slovenj Gradcu, Ljubljani in pred palačo OZN, posnet po motivu z Vaške situle (Po moje je oni na situli dosti lepši.). Slovenski državniki poklanjajo voditeljem drugih držav stekleno (v rogaških steklarskih delavnicah narejeno, Sl. 2) ali pločevinasto (Sl. 3) situlo, ki jo izdelujeta domačina, ki zdaj stanujeta v Litiji, brata Stane in Jože Sevljak. Leta 1995 je ta izdelek prejel priznanje Turistične zveze Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije kot Kvaliteten turistični spominek. Če hočemo komu pokloniti nadvse dragoceno darilo, spominek,  je ta spominek - situla z Vač  (Janez Grilc ali Plezetov ata jo je izkopal leta 1878). Grilčeve domačije ne morete zgrešiti, ker je ob cesti in na vratih lesen relief (Sl. 4), ki prikazuje situlo ( Janko Baumkircher, 1988). Plezetovi vam bodo radi povedali vse dogodivščine, ki so jih imeli v zvezi s situlo in ne mine leto, da ne bi kakšen novinar pri njih pasel svoje radovednosti. Če bodo na Vačah spet brskali po ilirskih  oziroma venetskih gomilah, bomo Grilčevi in jaz gotovo zraven!

V Domu GEOSS imamo repliko situle (Sl. 5), ki je izdelana v toreutični tehniki kot original (Andrej Levstek, 2000).

Ste vedeli, da bi moral spomenik situli stati na GEOSSu namesto obeliska, ki označuje središče? Pa so domačini Klenika temu tako odločno nasprotovali (Češ, Slivnanci imajo središče, situlo pa naj pustijo tam, kjer je bila najdena!), da so morali organizatorji projekta GEOSS že narejeno veliko bronasto kopijo (Vekoslav Bombač, 1983) postaviti sredi vasi Klenik, kjer jo lahko zdaj občudujemo (Sl. 6).

                                                                                                               Zvone Kolenc