SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

 

JAZ   IN   TANTRA                                                   Vače, 20.11.2003

Zvonimir Kolenc

 

-         ZGODOVINA:

Pred dvanajstimi leti sem na pobudo svoje žene Anke prebral knjigo »Čarovnikov vajenec«. Potem sva telefonirala avtorju v London, da izveva, kje se je možno izuriti, izpopolniti v tantričnih veščinah in se podati na pot tantre, da bi tako  z nekajletno vadbo na tej poti doživela samadi, razsvetljenje ali blaženost ali vsaj prehodila velik del poti do končnega cilja.  Gospod Fliser mi je odgovoril, da tega ne ve in da je njegov roman  izmišljotina. Nisem verjel.

Žena Anka je odkrila pred devetimi leti v Auri članek o tantri in o Poloni Sepe, ki je stopila na to pot kot učiteljica kriya tantre joge.  Od takrat kar redno obiskujeva delavnice in srečanja ob sredah zvečer. Srednje pridno tudi meditirava. O dejavnosti Ambikanande - Polone Sepe lahko več izveste na spletnih straneh  http://www.kriyatantra.com/ . Najina duhovna pot so še: reiki, transcendetalna meditacija, avatar,… Naša družina pa se ukvarja z gledališčem, animacijo, izobraževanjem  in turističnim vodenjem, pri katerem kot  pripomoček uporabljamo  globoko doživljanje umetnosti in narave - http://www.druzinsko-gledalisce-kolenc.si/ .

Rojen sem leta 1948. Ko to pišem,  sem torej star 55 let, moja žena pa je dve leti mlajša od mene. Sem invalidsko upokojeni profesor biologije in ves čas sem bil zaposlen na osnovni šoli na Vačah pri Litiji.

Moja žena Anka je pred  dvema letoma redno doštudirala etnologijo in slavistiko na ljubljanski filozofski fakulteti. Njen uradni naziv je prof. slovenskega jezika in  dipl. etnologinja. in kulturna antropologijna. Je umetniški vodja našega gledališča.

Naša vizija je kulturni, duhovni, izobraževalni in naravoslovni center na naši osamljeni kmetiji, kjer obnova ravnokar poteka. Sva starša treh simpatičnih deklet, ki sodelujejo pri našem ustvarjanju.

 

Ta članek je sporočilo vsem, ki VAS ta pot vabi.

 

-         MOJE VIDENJE TANTRE:

Tantra se mi zdi najkrajša in najintenzivnejša duhovna pot. Temelji predvsem na transformaciji (spreminjanju) spolne energije v katerokoli aktivnost. Preko zavestnega truda - samopremagovanja (različne duhovne in telesne vaje – torej praksa in izobraževanje)  nas pot pelje k prepuščanju - za uresničevanje lastnih potreb. Pot nas torej pelje preko neizmernih užitkov in preko globokih travm tudi v vsakdanjem življenju (gre za ekstremno doživljanje vsega). Ozaveščamo svoje  miselne vzorce, ki so posledica civilizacije (vzgoje) in  jih odpuščamo. Prebujamo v sebi enost z vsem – neskončno ljubezen – boga.  Za  zdaj gre predvsem za razvoj temeljnih čaker.

 

-         MOJA IZKUŠNJA:

Na vse aktivnosti v zvezi s tantro sem praviloma hodil s svojo ženo. Pogosto je bilo zelo težko. Navadno so se zaradi vaj na delavnicah doma odvijali globoki čustveni procesi. Preživel sem telesno in duhovno smrt in ker nisva prepoznala procesa, sva z ženo poiskala zdravniško pomoč. Počutje po tem - je bilo novo rojstvo v svetlobo. To je bil samo en od številnih procesov. Tudi v vsakdanjem življenju je prišlo do ekstremnih sprememb (hudi problemi na delovnem mestu – izobčenje in invalidska upokojitev). Tudi žena Anka je imela hude procese, toda pišem iz svojega stališča.

 

-         DOGODEK

Odločil sem se, da bom tradicijo partnerstva na tantri začasno prekinil. Po desetih letih sem prvič proti volji svoje žene odšel na začetno delavnico sam – brez svoje zveste spremljevalke.  Na  delavnici je  namreč primanjkovalo moških. Zato sem sklenil, da bom pomagal pri realizaciji delavnice in tako hkrati naredil poskus v zvezi s počutjem in občutenjem vsega, če sem na tantri brez svoje žene.

Rezultati so bili osupljivi. Pri delu v parih sem čutil do vsake partnerke pravo ljubezen in to ljubezen tudi iskreno izžareval. Če bi bil mlad in neizkušen, bi to čustvo brez oklevanja prepoznal za zaljubljenost. Potrebno je poudariti, da vaje niso bile seks, temveč: krčenje in popuščanje določenih mišic, meditativne vaje, verbalna komunikacija, kontrola in samoobvladovanje miselnih procesov, dihalne vaje, razgibavanje ….

n         Nevarna igra – delo s pravo ljubeznijo

V zvezi z zadnjimi trditvami so potrebna pojasnila. Sem star tantrik in starejši izkušen moški. Natančno se spomnim svoje zaljubljenosti v mojo sedanjo ženo in jo lahko primerjam z doživljanjem na delavnici. Po poroki se je začel proces zorenja (nesoglasja, spori, občutki sovraštva, sreče, ljubezni, ničvrednosti…vzponi in padci, poskusi duhovnega razvoja s pomočjo različnih duhovnih smeri - drama) do današnjega stanja, ki ga lahko opišem kot vrhunec sreče, ki mu razvoja ni videti konca. Spolni odnos lahko traja celo noč in je kot blaženo zlitje. Ta pojav pripisujem tako zadrževanju ejakulacije in drugim tantričnim vajam (kobrin dih,..), ki vzpodbujajo izločanje predvsem spolnih hormonov kot tudi vztrajanju v vadbi v stalnem partnerskem odnosu – vedno z istim partnerjem. Vso blaženost, ki jo vse pogosteje doživljava (ta blaženost je vedno bolj prisotna tudi sicer v vsakdanjem življenju, v odnosu z ostalim okoljem; reklo bi se - svet je lep in privlačen),  je zgradil predvsem najin stalen partnerski odnos.   Sčasoma,  z leti skupne vadbe,  se je začela spreminjati kvaliteta in kvantiteta energij, ki se tvorijo v najinem odnosu.  Ko sva se pred devetimi leti trdno odločila, da bova skupaj vztrajala na tantrični poti, sva vztrajala kljub občasnemu gnusu, jezi, strahu, neusklajenosti in številnim neprijetnim občutkom. Posledica je poglobljeno čutenje ljubezni – kvantitativno in kvalitativno – do sebe, do najine skupnosti in do okolja.  Žena zdaj čuti svoje telo, kot ga ni prej nikoli (npr. stalna pripravljenost na spolni odnos)  in hkrati spremlja moje doživljanje, me vzpodbuja, mi pomaga in globoko razume moje občutke.  Ve,  kako mora ravnati v primeru bližajoče se ejakulacije, da  jo preprečim in še mnogoooo drugih stvari. Čutiva drug drugega. Veliko je odvisno od tehnike,  še  več pa od partnerja, ki te čuti in ti tenkočutno pomaga pri razkrivanju svojih prepričanj, vzorcev in dram.  Prepričana sva, da samo stalno partnerstvo omogoča tak način duhovnega razvoja. Spoznal sem, da bi  v primeru, če bi  partnerko  zamenjal,  spet bil na začetku: prvi občutki zaljubljenosti (ker pač nisi obremenjen z lastnostmi partnerja in sebe), dramatično usklajevanje in v končni fazi (če ni bilo partnerstvo prekinjeno zaradi nesposobnosti partnerjev, da rešijo dramo) spet ljubezen – čutenje božanskega v sebi, v partnerki in vsepovsod. V primeru, da partnerke  stalno zamenjujem, se vedno ponavlja samo prva faza – brez nadaljevanja.  

Po vsaki vaji v paru ni bilo nadaljevanja – bil je konec. Po končani tridnevni delavnici ni bilo nadaljevanja odnosov . Vsak ali vsaj velika večina je začutila v sebi pravo ljubezen in resnične močne čustvene procese.

 

-         ODLOČITEV IN SPOZNANJE

  Po delavnici se je vsak lahko odločil. Bom nadaljeval? Sem dovolj močan? Bom vzdržal ali se naj raje potuhnem? Si bom upal čutiti? Se bom upal prepustiti in se hkrati opazovati in kontrolirati? V mojem življenju bo najverjetneje prišlo do velikih sprememb.

In končno zame najpomembnejša ugotovitev. Nikakor ne morem trditi,  da za svoj razvoj, če bi bil sam, ne bi mogel ničesar narediti. Z orodji, ki smo jih dobili od Ambikanande na tantrični krija jogi, naredimo - vsak zase, za svoj duhovni napredek - ogromno. Zase pa sem spoznal, da za  bližnjico v svojem duhovnem razvoju nujno potrebujem stalnega partnerja. Človeka, ki mi bo stal ob strani in ki mu bom stal ob strani ob nenavadnih procesih. Drugače je po vsaki vaji konec in po vsaki delavnici konec. Hitrost duhovnega  razvoja je tako, kot po 9 letih to vidim jaz - pogojena s stalnim partnerjem (s katerim delo vedno nadaljuješ tam, kjer si končal), s stalno vadbo in dvigovanjem energije. Brez stalnega partnerja je po moje hiter proces  razvoja močno otežen.  Posamezna vaja ali delavnica je velikokrat lahko zgolj omama, ki pomaga pri sprostitvi. Pri nadgrajevanju posameznih doživetij je potreben iskren razgovor in empatija ter globoko poznavanje partnerja. To je pri stalnem partnerju sprva najtežje uresničiti, a je ravno to ena od hitrih poti, ki vodijo v blaženost, k sprejemanju okolja in k sebi.

Za spoznanje in doživetje sem  globoko hvaležen Ambikanandi – Poloni.

 

 

POLONIN  KOMENTAR   NA  MOJO IZPOVED   -

 

Stalno partnerstvo  lahko postane saddhana  oz. duhovna vaja  in v vajinem primeru to vsekakor drži. Pomembno je, da spoznamo, da ljubezen ni odvisna od partnerja /od tega kakšen je ipd/ temveč da je ljubezen naše naravno stanje, ki ga čutimo, ko smo eno z izvorom oz. bogom. Zaljubljenost je  močno čustvo ljubezni, ki je samo  odsev ljubezni boga. Vedno ko ljubimo – doživljamo ljubezen boga – nismo mi tisti, ki ljubimo partnerja, ampak bog ljubi skozi nas.  Ljubezen je ves čas prisotna – odstraniti moramo samo ovire ki nam onemogočajo, da bi to spoznali. Pomembno je, da čustva ljubezni ne jemljemo osebno in ne povezujemo z zunanjimi ljudmi – saj je to nekaj,kar je stvar našega odnosa z izvorom oz. bogom. Izvor ljubezni moramo najti v sebi. Vztrajanje v partnerskem odnosu je pot, ki nas privede  do te »brezosebne« dimenzije ljubezni in vesela sem, da sta to spoznala. Ni pa to edina pot in se moramo poskušati izogniti temu, da bi način, ki deluje v našem primeru – predpisovali vsem. Kaj je primerno za vsakega posameznika je pač stvar temperamenta, karme in dharme. Do te mistične dimenzije ljubezni – kjer »beloved« postane boginja ali bog, ki se zrcali v vsakem obrazu, ki stopi pred nas, lahko pridemo tudi po poti celibata.

Poglabljajta svojo ljubezen ne glede na vse .

Za vzpodbudo in v pomoč pa vama pošiljam  tale tekst, ki sem ga sicer vključila v delovni zvezek- možno pa je, da ga vidva nista dobila, ker sta že tako dolgo nazaj delala začetne stopnje.

 

Lp……………………….a

 

Ljubezenska razmerja

 

Razmerje, ki ni sveto, temelji na razlikah. Vsak partner misli, da ima drugi tisto, kar njemu samemu manjka. Srečata se, da bi izpolnila sebe in oropala drugega. Ko mislita, da ni ostalo nič več, kar bi še lahko  drugemu vzela, gresta drugam. In tako živita izgubljena v svetu tujcev.

Odnos, ki je svet začne z drugačne premise. Vsak je pogledal vase in nič mu ne manjka. Sebe je sprejel kot celovitega in odločil se je, da se bo združil z drugim, ki je prav tako celovit......tak odnos je posvečen.

 

Razčisti svoj odnos z Bogom

 

Bog je  izvor iz katerega vsi izhajamo, če nimamo dobrega odnosa s svojim lastnim izvorom, kako naj imamo dober odnos z ljudmi? Kako lahko ljubiš nekoga, če ne ljubiš izvora?

V zahodni kulturi se ljudje že preko dva tisoč let bojijo  boga. Če nisi razčistil svojega odnosa z Bogom, lahko kriviš Boga za svoje težave ali pa misliš, da te hoče kaznovati.

Kaj je Bog?

Bog je ljubezen. Bog ti želi samo srečo. Bog ti izpolni vsako željo. Bog je velik JA izza tvojih misli. Če misliš, da nisi vreden dobrega odnosa, Bog reče: » Prav, kakor želiš.« In tako si manifestiramo svoja prepričanja.

 

Razčistimo s prejšnjimi odnosi

 

Vsak nerazrešen odnos iz preteklosti, stare rane, ki jih nismo ozdravili, nam jemljejo energijo. Začeti moramo s svojimi starši, kajti vsak nerazrešen problem z njimi, se bo pojavil v naših odnosih. Večinoma so stvari, ki jih počnejo naši partnerji  in ki nas zelo motijo in vznemirjajo, stvari, ki so jih počeli naši starši, pa jim še nismo odpustili. Vaši partnerji vas nezavedno skušajo ozdraviti tako, da odigrajo vloge ljudi iz vaše preteklosti in vam tako dajo možnost, da ozdravite ta aspekt vaše zavesti.

Tečaj čudežev pravi: Bolečino čutimo samo dokler se ne naučimo lekcije.

Kako pa veste, da je vaš odnos razčiščen? Spomnite se vaših staršev in vseh bivših partnerjev, izgovorite njihovo ime in e začutite karkoli drugega kot brezpogojno ljubezen, potem vaš odnos še ni razčiščen.

 

Ljubite sebe

 

Ljudje se obnašajo do vas tako, kot se vi obnašate do sebe. To je metafizični zakon. Jezus je dejal: Ljubite svojega bližnjega kot samega sebe. Če se imate radi, boste tudi drugim dali možnost, da vas imajo radi. Če se ne marate, jim ne boste pustili, da vas imajo radi. Če vas ima nekdo rad, vi pa sebe ne cenite, ga boste zavrnili, hoteli ga boste spremeniti ali pa boste mislili, da laže.

Nekaj načinov kako povečamo ljubezen do sebe:

Večkrat se pohvalite.

Odobravajte svoja dejanja in se učite iz njih.

Imejte zaupanje v svoje sposobnosti.

Uživajte brez občutkov krivde.

Imejte radi svoje telo in občudujte svojo lepoto.

Dajte si tisto, kar si želite in čutite ob tem, da si to zaslužite.

Dovolite si, da zmagate v življenju in v odnosih.

Dovolite drugim, da vas imajo rado.

Zaupajte si.

 

Obvladajte ljubosumje

 

Ni človeka, ki ne bi kdaj izkusil ljubosumja, vendar bolj ko cenite sebe, manj ste ljubosumni. Ljudje, ki se cenijo in imajo zaupanje vase vedo, da so lahko zadovoljni tudi sami, vedo da so lahko srečni tudi brez trenutnega partnerja in da bodo srečali novega, če bo ta odšel. Ljudje, ki se cenijo vedo, da lahko dobijo tisto, kar želijo in si navadno uredijo življenje tako, da je v njem malo prostora za ljubosumje.

Ni pravega odgovora na to ali je boljše imeti monogamen odnos, ali več partnerjev. To zavisi od vsakega posameznika in od lekcij, ki se jih mora v določenem obdobju naučiti. V nekem obdobju bo morda poroka vaš največji učitelj. V drugem obdobju boste spet morali biti sami. Sami ustvarjate okoliščine v katerih se učite lekcije, ki so pomembne za vas. Imamo lahko različne odnose, vsi nas zdravijo in nobena oblika ni boljša od druge.

Če imamo z nekom duhovni odnos, to ne pomeni, da smo ves čas v stanju blaženosti in harmonije. Duhovni odnos pomeni predvsem, da smo avtentični. Skupaj smo, da bi trdo delali na sebi – na sebi pa lahko delamo samo če smo resnicoljubni. Vsi si želim nezlaganih odnosov, sami pa se bojimo biti iskreni, ker nas je strah, da nas bo drugi zapustil, ko bo videl kakšni v resnici smo. Iskanje »Pravega« je jalovo, ker »Pravega«.  Ni ga, ker tudi »Napačnega« ni. Je samo tisti, ki stoji pred nami in lekcija, ki se je moramo naučiti. Tečaj čudežev nas uči: Ne iščimo ljubezni, iščimo ovire, ki nam onemogočajo, da bi spoznali, da je ljubezen že prisotna. Ne molimo: Bog pošlji mi nekoga enkratnega, ampak molimo: Bog naj spoznam, da sem jaz enkraten.

Nima smisla, da čakamo nekoga, ki nas bo recimo rešil obupa. Rešimo se tega obupa še preden ga srečamo. Ne morem si predstavljati moškega, ki bi rekel: » Včeraj sem srečal čudovito obupano žensko.«

Ljubezen je povsod okrog nas, Ego pa je glavna ovira, da bi to spoznali. Ideja, da obstaja nekje neka popolna oseba, ki je še nismo srečali, je pa sploh največja ovira. Če pustimo, da nas vodi Ego, potem stalno iščemo »Pravega« in sabotiramo tisto, kar najdemo.

Marianne Williamson v svoji knjigi Vrnitev ljubezni opisuje prijateljico, ki je imela zmenek z nekom, ki ji je bil resnično zelo všeč. Že naslednji teden pa ji je prijateljica povedala, da je ugotovila, da ji pravzaprav sploh ni všeč, ker je  preklical zmenek z njo, ker je moral odpotovati. »Ne bom dopustila, da se kdorkoli tako obnaša do mene,« je rekla, »jaz sem pripravljena na PRAVI odnos.

» Ne nisi pripravljena,« je rekla Marianne. »Če drugi ne sme narediti napake, nisi pripravljena«.

Ego ne išče nekoga, da bi ga ljubil, ampak išče napake, da ga lahko napade. Njegov moto je : Išči in ne najdi.

Če želimo »poseben odnos« samo vzdržujemo maškarado in obupano poskušamo pritegniti ljubezen tako, da igramo nekoga, ki nismo. Čeprav iščemo ljubezen, samo povečujemo nesprejemanje sebe. Svoje misli moramo iz te želje, da bi imeli poseben odnos usmeriti na to, da so vsi odnosi sveti. V odnosu, ki je poseben se srečujemo v strahu – maska z masko. V svetem odnosu se srečamo v srcu. V posebnih odnosih pokušamo skriti naše slabosti, v svetem odnosu vemo, da vsi nosimo v sebi neozdravljena mesta in da je zdravljenje teh mest namen našega odnosa. Ne skušamo skriti naših slabosti ampak vemo, da je odnos kontekst v katerem ta mesta lahko ozdravimo on odpustimo.

Kako najdemo sveti odnos? Ne tako da prosimo Boga, da spremeni naše partnerje, ampak tako, da ga prosimo, da spremeni naše razmišljanje. Ko srečamo nekoga, ki nas močno privlači – molimo. Preizkušal bo meje naše ljubezni. Ljubezen dvigne na površje svoje nasprotje. Molimo, da bomo imeli moč, da odpustimo. Duhovni razvoj je podoben razstrupljanju. Stvari morajo priti na površje, da jih lahko ozdravimo.

Kako torej ozdravimo ljubosumje:

Predlagam, da razmislite zakaj ste sploh pritegnili k sebi tako situacijo. Lahko se vprašate tale vprašanja:

Ali sem pritegnil to situacijo, da bi dokazal, da nisem dovolj dober?

Ali druga ženska predstavlja mojo sestro, ki jo je imel moj oče rajši.

Ali drugi moški predstavlja mojega brata, ki ga je imela moj mama rajši.

Ali je moj odnos postajal preglobok in preveč intimen in sem ga moral –a uničiti.

Ali sem dobival-a več ljubezni, kot sem misli-a da si jo zaslužim in sem ga zato moral-a uničiti?

Ali sem odvisen-a  od bolečine in jo skrivoma ljubim.

Ali mislim, da je obup naravno stanje v življenju.

Ali mislim, da se ženski /moškemu/ ne da zaupati in si s tem to dokazujem?

Ali mislim, da ne morem dobiti tistega kar hočem?

Ali mislim, da ne morem obdržati tistega, kar si želim?

Ali to situacijo uporabljam kot izgovor, da se lahko znebim svojega partnerja?

Ali se hočem kaznovati, ker imam občutke krivde?

Ali si sam-a na skrivaj želim druge partnerje in si lažem?

 

Bodita nežna drug z drugim

 

Navadno si ravno v družini, kjer bi si morali dajati največjo podporo, najslabše obnašamo do bližnjih. Kot bi se sovražili, kot bi komaj čakali, da lahko drugega pobijemo, ponižamo, smo sarkastični ali nesramni. Zanimivo je, da se večina umorov zgodi prav doma.

V sebi nosimo jezo na starše ali bivše partnerje in jo stresamo na tiste, s katerimi živimo. Ta jeza torej ni namenjena osebi s katero živimo, ampak tistemu, ki ga nam on za nas predstavlja. Najprej razčistimo s temi zamerami, šele potem boste lahko imeli s partnerjem prijateljski odnos. Poglejmo nekaj zlatih pravil.

Ko je vaš partner jezen, mu dovolite da izrazi jezo, ne da bi tudi vas potegnilo v to čustvo. V vsakem kriku je sporočilo. V bistvu išče pomoč, pa tega ne zna povedati na drugačen način. Zato mu ne odgovorite z isto energijo. Bodite pripravljeni poslušati, predlagajte kako bi lahko delal na tej jezi in se je osvobodil. Tečaj čudežev pravi : Edino misli ljubezni so resnične, vse ostalo je klic po zdravljenju.

 

Prva pomoč

 

Kaj storiti, ko izgleda, da vaš odnos razpada, pa bi oba rada ostala skupaj in imela dober odnos? Zapomnita si,  vajin odnos je uspešen, če oba želita ostati skupaj – sta samo ujeta v nek močan vzorec, ki prihaja na dan. Ljubezen med vama je dvignila na površje neko negativno mentalno in čustveno maso.

Posvetujta se z nekom, ki mu zaupata. Delajta vaje za čustveno čiščenje. Odkrijta negativna prepričanja in jih spremenita v pozitivne afirmacije. Ne krivita svojega partnerja, partner je vaše zrcalo. Kaj vam govori o sebi? Zapomnita si, da ljubezen vedno dvigne na površje vsa negativna prepričanja v zvezi z ljubeznijo – svoje nasprotje. Ne zapustite odnosa vsaj dokler ne razumeta vzorca, ki se je pojavil, sicer ga boste spet ustvarili z drugo osebo. Izrazite in očistite svojo jezo vsak zase. Zpomnite si, da nikdar niste prizadeti iz razloga iz katerega mislite da ste- ker samo ponovno doživljate neko situacijo iz preteklosti.

Ko ne moreta več komunicirati se ustavita, objemita se in dihajta skupaj. Ko se pomirita, si povejta svoje občutke. Eden govori in drugi ga posluša brez prekinitve, dokler ne pove do konca.

Če vas kljub vsemu, kar ste poskušali vaš partner zapusti, si zapomnite tole: vse kar imamo je vedno za naše najvišje dobro. Če izgleda, da ste izgubili nekoga, potem bo prišel nekdo, ki je v tem trenutku primernejši za vas. Bog vam želi poslati nekoga novega, zatorej mu pustite oditi. Ustvariti morate praznino, če želite pritegniti novo.