SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – SEPTEMBER  2009, številka 9, leto 11

 

V ZNAMENJU TEHTNICE

 

Naš Občan izide navadno okoli 22. v mesecu. Zato bi bil zelo primeren za horoskop. Kajti ravno ob tem času se navadno spremeni obdobje prejšnjega zodiakalnega znamenja v naslednje. Ker smo pravkar prestopili v znamenje tehtnice, naj bo tokrat o tehtnici.

 

Pri nas so: državni naravni spomenik, kulturni spomeniki, etnološki spomeniki, umetnostno zgodovinski spomeniki, kulturni in zgodovinski spomeniki, državni kulturni spomenik, itd. Zdaj bi pa temu dodal še:

TEHNIŠKI SPOMENIK: tovorno tehtnico – Vaško vago. Ker so Vače najstarejši trg v Zasavju, brez tehtnic pač ni šlo. Tu so tehtali vozove s senom, živino, druge pridelke, itd.

Zdaj pa s to tehtnico tehtamo ljubezen. Otroci iz vrtca Sonček, so vsako leto težji. Bistveni vzrok ni hitra rast, pač pa ljubezen. Ker se imamo vse bolj in bolj radi, nas je vse več in več. Zato, vidite, je teža večja. (Zato se gradi nova šola in vrtec.)

Hvala tistim, ki so akcijo začeli: 2. Marku Juvančiču (KS) – in tistim, ki so jo končali 3. Robertu Garantiniju s prijatelji (KS), 4. Tadeju Bratetu iz Zavoda za kulturno in naravno dediščino Ljubljana, 5. podjetju Libeli Celje, ki je tehtnico izdelala (leta 1930)  ter obnovila mehanizem (leta 2008) in 6. Ivanu Rebeku, ki je  leta 1894 to podjetje v Celju ustanovil.

              

                                            ČARAJMO!   Zvonček Norček