Zaradi preobilice člankov v aprilu 2013 ni bilo moje kolumne. Novembra 2011 pa sem napisal dva članka, objaviti sem pa smel samo enega. Drugega objavljam tu na spletu!

 

TORKLA

IZVORNA STRAN

 

             

- Ja pravilno – spredaj ne sme biti črke š. Beseda pomeni mlin, ki s pritiskom melje olive iz katerih potem stisnejo oljčno ali olivno olje. Ko smo z Društvom žena in deklet z Vač šli na Primorko, smo se ustavili Tonini hiši, kjer je še tak mlin (sl.1 in 1a), ki ga je vrtela vprežena žival. Spet smo lahko ugotovili, da imamo s Primorsko poleg (fosilne) obale še nekaj skupnega. Velik valjast preklan kamen pod povečano poustvaritvijo situle z Vač je pripeljan s primorske in je kamen, ki drobi zrele olive - bistven sestavni del torkle (sl.2)

 

            

- Ker smo potovali natančno za martinovo smo v gostilni v Škocjanu bili prijetno presenečeni. Ravno prejšnjo noč je v tej gostilni prepevala Žlandrova Mojca s Podbukve, ki je tudi nam zapela,  skupaj s svojim možem slovenskim talentom, ki nam je igral na kravje zvonce.  Težko smo se poslovili in hudo nam je bilo, da so na programu našega izleta še druge stvari. Dobili smo najčudovitejši zajtrk in najtoplejši sprejem sploh. V koloni smo nekam žalostno odplesali v avtobus (sl.3).  Ali veste, da so našli v Škocjanu tudi situlo. Na njej piše po venetsko Osti jarej (sl.4) – ali po slovensko Ostani mlad – zdrav(jaro žito = mlado žito). Danes rečemo Na zdravje in pogosto se še pozdravljamo z OJ – kar je okrajšava za venetski pozdrav.

 

- V Hrastoljah smo si ogledali kamnito cerkvico, kjer freske prikazujejo celo Sveto pismo – staro zavezo. Takrat pač niso znali brati. Poleg tega pa je na steni narisan tudi mrtvaški ples. Ta naj bi prikazoval, da smrt pač ne dela protekcije in vzame tako otroka, berača, plemiča, trgovca (sl. 5) . In vendar se da po sliki natančno ugotoviti, da temu ni tako, da je med plesalci le ena sama ženska. Zdaj vem zakaj moški umiramo mlajši in smo torej ogroženi. 

     

 

- V Strunjanu smo bili na Prazniku kakijev, kjer smo seveda najedli sladkih sadežev in jih  nekaj odnesli s seboj, saj so bili 4x cenejši, kot v trgovini. Sem pa pogrešal divjo sorto kakijev, ki raste po zapuščenih sadovnjakih na Primorskem. Sadež je nekoliko manjši, vendar sladek in na sredini ima koščico. (sl.6)

 

- Predno smo sedli k poznemu kosilu ali večerji smo si ogledali vinsko klet in prostor, kjer zori kraški pršut. (sl.7).

 

            

- V gostilni Grča v Štanjelu pa smo se spet srečali z vaško znamenitostjo. Tam je bila vitrina, v kateri je Oskar Kogoj razstavljal svoje izdelke  - tudi znamenitega konja s situle z Vač, ki ga imamo tudi v osebni izkaznici. Veliki kip tega konja stoji v World Trade centru v Ljubljani, pred knjižnico na glavnem trgu v Sloven Gradcu in pred palačo OZN v New Yorku, itd.(sl.8) Članek o Oskarju Kogoju.

 

Ob harmoniki, kitari in ubranem petju veselih popotnikov z Vač smo na avtobusu celo pot  domov plesali (sl. 9). Bil je žur – ni kaj.             

                                            -    Zvonček Norček