Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) oktober  2017                                 IZVORNA STRAN

 

 

Dragi UČENCI, DIJAKI, ŠTUDENTI pa tudi UČITELJI IN PROFESORJI, MAMICE,…

 

Ker Nam želim pomagati, Vam izdam skrivnost, če je slučajno še ne veste! Pogosto se dogaja, da učitelji in profesorji tudi zaradi učnih načrtov  vključujete v pouk teme iz domoznanstva – iz okolice našega doma. Pogosto hodijo k meni nekdanji učenci in me prosijo za pomoč, ker ima njihov potomec referat, plakat, … o fosilni morski obali, o situli ali o kateri koli značilnosti domačega kraja – se pravi o Vačah.

Še predno je bil internet, ste prihajali k meni in me spraševali, kje lahko najdete informacije. Potem sem se tako zelo navdušil, da so Vače in širša okolica postali moj hobi. Zelo rad imam Vače (moja ženka Anka morda še bolj – zato se še bolj ljubiva), posebno pa še svoje prijatelje – prebivalce Vač in okolice. Zato sem začel pisati o Vačah in verjamite, nikoli mi ne zmanjka tem. Kar prekipevam v želji, da bi to znanje komu povedal. Hvala bogu, da je internet in da to lahko objavim. Samo lenoba mi včasih ponagaja. Ob razgovorih z ljudmi, ki pridejo po informacije, pa zvem še mnogo več. Če tujec išče informacije, ga v župnišču ali v trgovini, gostilni - pošljejo kar k meni. Z marsikaterim radovednežem sem šel gledat razvaline včasih, najpomembnejšega gradu daleč naokoli, Lebek ali kaj drugega, saj znamenitosti toliko, da se mi kar meša. Mnogim izseljencem sem pomagal najti njihove korenine. Kar zjokali so se od sreče, ko so zagledali nekdaj svojo domačijo, ki so jo prodali in odšli. Bil sem neskončno srečen, pa še sem. 

Zelo vesel bom vašega obiska, saj delam na Turistično informativnem centru, ki je na istem mestu kot Pogodbena pošta Vače – se pravi v stari rumeni hiši (pr Zarnik) pod trgovino na Vačah, kjer zdaj domuje Družinsko gledališče Kolenc. Lahko pa greste na spletno stran krajevne skupnosti Vače - http://www.ksvace.si/ ali na mojo spletno stran http://www.vace.si/ ali pa morda na spletno stran tega članka http://www.vace.si/ucenci.htm .

Vabim vas še na eno znamenitost; na Glasbeno popoldne z Antonom Lajovcem. To je prvi slovenski skladatelj, ki se je dvignil iz čitalništva in pisal slovensko glasbo na svetovnem umetniškem nivoju. Dogodek bo tik pred izidom novembrskega Občana:

v nedeljo, 19. novembra, ob 15.00, v dvorani OŠ Vače.

Kako rad nas imam (bolezen se imenuje homofilija)!  

                                   (ta članek pa – Ljubezensko pismo)

 

                                                                                                              Srečni Norček Zvonček!