SPLETNE STRANI:

 Držinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

Izhodišče

 

O VAČAH - JANEZ  VAJKARD  VALVASOR

Tekst je prevedel velik ljubitelj Vač dr. Peter Vodopivec

                                      Vače

 

                                     Vsebina

 

Kam spada trg Vače. Izvor imena. Položaj-lega tega trga. Bil je rodni kraj gospodov iz Vač. Kdo ima danes v lasti ta trg.

 

Trg Watsch/kranjsko Vače prištevamo (dobesedno se prišteva) h Gorenjski in je od Ljubljane oddaljen štiri milje. Ime je dobil  po gradu-stolpu, ki je tu stal pred tristo leti in bil rodbinska hiša gospodov iz Vač; imenoval se je vaški stolp. (Trg) leži na visokem hribu in nima nobenih ravnic; vseeno ima veliko njiv, ki pa vse visijo. Ima tudi mnogo sadja, posebno orehov.

Pri tem trgu je tudi čvrst kamnolom, v katerem so kamni, polni lupin morskih školjk in polžev, kot je omenjeno med krajevnimi pokrajinskimi posebnostmi.

Bil pa je ta trg, ko že rečeno, rodbinska hiša gospodov iz Vač, ki so ga imeli tudi v lasti, kot leta 1358 gospod Otto iz Vač, sin gospoda Gundleina iz Vač. Toda ta rod je – z imenom in rodbino - že davno izumrl. Od tedaj se je nekdanji grad-stolp polagoma širil in je prerastel v trg, ki pa ni ograjen, temveč je na vseh straneh svobodno odprt in spada že nepojmljiva leta pod gospostvo Lebek, ki ga ima v lasti gospod Johann Baptist baron von Witzenstein.

 

 

J.W. Valvasor, Die Ehre des Herzogthums Krain, Dritter Theil, XI. Buch/Von Städten, Märkten, Schlössern,  str. 623-624.        

 

Gospod Vodopivec na sledeč način razmišlja o imenu Vače:

 

O imenu Vač in kako naj bi nastalo to ime iz Thurn-a-stolpa - ni v Valvasorju ničesar. Razmišljam takole. Nemško je stražni stolp –Wachtthurn. Bi lahko ime Vače izpeljali iz tega imena? Nemško se reče Vačam - Watsch , kranjsko pa Vazhe.  Bi pa bilo malo za povprašati kakšnega imenoslovca.