April 2020                                                              ŽELEZNODOBNA DRAMATIKA

Približno 500 let pred našim štetjem je nastala v železni dobi - situla z Vač . V Grčiji je torej takrat,  500 let pred našim štetjem, cvetelo grško gledališče, v katerem so dramatiki tekmovali s svojimi tragedijami, komedijami in satirami. Gledališče so v obliki amfiteatra naredili kar iz pobočja hriba; velike kamnite stopnice so pa služile za sedeže (sl.1).

Jaz pa ne mislim na Ajshila, Sofoklesa, …, temveč na še danes živeče dramatike, ki pišejo o takratnih časih na Vačah.

Praizvedba prve takšne drame je bila v novi dvorani na Vačah, 21. septembra 1985, v sklopu Kulturnih dni v geometričnem središču Slovenije. Dramo »Zaradi jeze Bogov« je napisala Anka Kolenc (sl.1), v njej pa smo nastopali: Helena Cvetežar, Edita Koren, Zvonimir Kolenc. Z njo smo se predstavili tudi na regionalnem Linhartovem srečanju, a po izjavi selektorja zaradi jezikovne in vsebinske prvinskosti ni prišla v ožji izbor. Kasneje smo z igro nastopali na Kulturnih dnevih po šolah v Sloveniji (z dodatkom kviza in reševanjem nalog) – v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc. Izvedli pa smo jo tudi v Narodnem muzeju v Ljubljani. Potem pa je nastalo še nekaj krajših animacijskih tekstov  za vodenje po Arheološki poti Vače.

Prvi dramatik, ki je svojo igro, za potrebe arheoloških pohodov, postavil namesto na oder - v naravo, pa je bil dr. Vojteh Cestnik.

7. oktobra 2012 je bil prvi arheološki pohod  iz cikla »Po poti velikega kneza z Vač«,  z dramskimi prizori v naravi, združenimi v predstavo iz železne dobe, ki je bila povezana z arheološkim eksponatom, najdenim na Vačah. Do leta 2019 je bilo realiziranih 12 pohodov. Strokovna vodenja je izvajala arheologinja dr. Vojka Cestnik. Družinsko gledališče Kolenc pa je bilo izvajalec predstav. Pohodniki so se ustavljali na posameznih točkah in podoživljali posamezna dejanja. Ko je bil pohod zaključen, je bila končana tudi gledališka predstava. Avtor dramskih besedil je bil njen oče Vojteh Cestnik. Jedi iz železnodobnih sestavin po receptih Vojke Cestnik je ob vsakem zaključku pohoda pripravila gostilna Mrva. Pred začetkom pohoda je bil eno uro voden ogled Muzeja Petra Svetika na Vačah. V tem času so se pohodniki posladkali s pecivom iz dobrin, ki so bile na voljo v železni dobi in ki so jih pripravile sodelujoče udeleženke pohoda.

Vsaka predstava je bila – kot rečeno -  posvečena eni od arheoloških najdb na Vačah npr.: mecklenburški situli, pasni sponi z dvobojem, največji fibuli, čeladi z napisom, bojevniku z Vač, itd. Ti teksti so plod velikega Vojtehovega daru in  ljubezni do arheologije. Rad je sodeloval v svojih predstavah tudi kot igralec (sl.2), čeprav je bil po poklicu čisto nekaj drugega. Univerza v Ljubljani mu je leta 2013 podelila najvišji naziv - zaslužni profesor. Ko bodo njegove drame izšle v knjižni obliki, vam bom sporočil. To bo prvič v zgodovini, da bodo izšle drame na železnodobno temo in prvič za izvajanje v naravi.

To pišem, da lahko vsaj razmišljam o teh čudovitih stvareh. Vse pohode, tako tudi pohod »Po poti osebne izkaznice« nam je vzel korona virus;  tako da v kratkem ne moremo pričakovati še arheološkega pohoda ali pohoda okrog Slivne, razne prireditve, …

Še vedno pa nas imam rad! To vam smem zaupati, objemam pa le sebe, svojo ženo in svoje živali, ker je postalo širše objemanje smrtno nevarno!      Zvonček Norček

Ob izidu Vojtehove zbirke dram (januar 2021)  http://www.vace.si/vojteh2.htm