SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – OKTOBER  2009, številka 10, leto 11

 

 

MEDNARODNI  DAN  PRIJATELJSTVA V ZAVEZNIŠTVU NA

GEOSS-U   »VRANOV LET V SVOBODO«.

GEOSS, 13. 9. 2009

 

 

Lani smo v mesecu oktobru naznanili rojstvo mednarodnega prijateljstva v zavezništvu, Vranov let v svobodo, ki ima svoje korenine v že kar daljni preteklosti, v obdobju 2. svetovne vojne, natančneje, v letu 1944. Letos, 13. septembra 2009, na 1. Mednarodnem dnevu prijateljstva, pa  smo se  tej preteklosti – 65 let je že minilo od takrat – podrobneje posvetili. 

Vranov let je pripoved o begu zavezniških vojnih ujetnikov iz 3. rajha  ter o hvaležnosti  partizanom in slovenskim ljudem, ki so ta beg omogočili. Izhodišče za pripravo scenarija  letošnje kulturne prireditve ob Mednarodnem dnevu prijateljstva v zavezništvu na GEOSS-u – ob 65-letnici zgodovinskega dogodka – je knjiga Ralpha Churchesa »Vranov let v svobodo« in njegovo videnje pogumnega slovenskega človeka, največkrat kmeta,  pripravljenega umreti, da bi lahko pomagal sočloveku, ne oziraje se na njegovo tujost; človeka z veliko začetnico: socialno šibkega in po številu majhnega, a po dejanjih mogočnega. Takratni naš slovenski človek, ki ga nosimo v sebi in iz čigar korenin izhajamo, je zgled in temelj za mednarodno prijateljstvo, sodelovanje, spoštovanje in sprejemanje vseh in tudi nas samih, zato tudi za ohranjanje svojih kulturnih vrednot in posebnosti.

Zgodba je simbolično umeščena v naš čas. Iz nje je nastal projekt »Vranov let v svobodo«, ki je sestavljen iz treh delov:

 

 

 

1. Registracije  in ureditve  poti pobega v  »Mednarodno spominsko pot zavezništva – »Vranov let v svobodo« z oznako »E – Vran«, avtor tega projekta je Eduard Vedernjak,

2. Prireditve v Ožbaltu, ki jo ustvarja in oblikuje Jože Gašparič – predsednik borcev za vrednote NOB Ruše,

3. Prireditve Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu  na GEOSS-u, z imenom  »Vranov let v svobodo«, za katerega je dala zamisel in pobudo Anka Kolenc.

Avtor, koordinator in duhovni vodja celotnega projekta Vranov let v svobodo je Eduard Vedernjak.

Na prireditvi sta udeležence najprej  pozdravila predsednik Društva GEOSS, Mirko Kaplja in vodja projekta Vranov let v svobodo,  Eduard Vedernjak. Veteran Vili Kos, član Društva GEOSS,  ki je bil obveščevalec na področju od Gornjega Grada do partizanskega koridorja in je živa priča dogodka ter še vedno aktivni kartograf, nam je pripravil zemljevid z zarisano potjo, na prireditvi pa je spregovoril o partizanskem koridorju.

 

Slavnostni govornik je bil ob tej priložnosti  predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, dr. Janez Stanovnik.

Sodeloval je tudi ženski pevski zbor Kombinat, ki nam je s svojim bogatim zvokom predstavil  kar nekaj mednarodnih pesmi upora.

Ob tej priložnosti je bila podana tudi informacija o posebnih priznanjih, ki so jih ob 60-letnici borčevske organizacije dobili najbolj zaslužni člani za dolgoletno delo v KO ZB Vače.

Ko je voditelj prireditve poudaril pomen prehojene poti iz Hotiča, kjer je bil odkrit obnovljen pomnik savskim brodnikom in Vranovemu letu v svobodo, je slavnostno srečanje sklenil z besedami: »Naj nas Vranov let v svobodo – simbol za mednarodno prijateljstvo – spremlja v našem življenju na vseh naših poteh. Kulturno društvo Možnar iz Koroške Bele  je to potrdilo z mogočnimi streli.

Utrinki iz zelo uspele prireditve ob spominu na 65 let največjega pobega zavezniških ujetnikov iz  tretjega rajha med drugo svetovno vojno.

 

VRANOV LET

 

Otvoritev obnovljenega spomenika v Hotiču, kjer je skupina pobeglih ujetnikov – zavezniških vojakov s partizani, prekoračila reko Savo, železnico in mejo tretjega rajha

 

   

Globoki relief predstavlja brodnika na jugu, vrana v letu na severozahodu, napis pa je na severovzhodu

 

Akademski kipar, domačin, Zlato Rudolf, pri zaključnih delih

 

 

 

                  

Pohodniki so prehodili del poti od spomenika ob reki Savi, v Zgornjem Hotiču. do GEOSS-a, kjer je bil zadnji postanek izčrpanih ujetnikov, preden so prestopili mejo ter prečkali reko in progo. Na sliki so pohodniki, tik pred ciljem, pred pričetkom slavnostne prireditve.

 

Zbrani gostje in obiskovalci prireditve na GEOSS-u

 

Ženski pevski zbor – Kombinat - z revolucionarnimi in borbenimi pesmimi.

 

 

Delovno telo organizatorja: Jože Gašparič - predsednik  ZZB NOB Ruše, Anka Kolenc – tajnica Društva GEOSS,  Eduard Vedernjak – avtor projekta Vranov let, Vili Kos - nekdanji borec Kamniško – Zasavskega partizanskega odreda pod poveljstvom IV. Operativne cone -  izvidnik na območju partizanskega koridorja na reki Savi (pisec prispevka Partizanski koridor) , član Društva GEOSS  in edina še živeča priča tega dogodka, poleg Ralpha Churchesa iz Avstralije.

 

 

Višek prireditve je bil govor Janeza Stanovnika.

                                                                                                                                                                          Anka Kolenc