SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – april  2008, številka 4, leto 10

 

Preden začnem s člankom,  se vsem, ki ste mi poslali bogata darila in mi čestitali ob mojem prazniku - prvem aprilu, najtopleje zahvaljujem in vam želim še na mnoga leta. To je razlog, da sem še posebno dobre volje in bi kar zapel !

 

SLOVENCI PLEMENITI, le stopimo v korak…

 

Verjeli ali ne. Nekoč - davno, ko sem še s fičkom  iz Zapec vozil drva (Vačani so vozilo imenovali potujoča drvarnica) mimo spomenika situli – sem presenečen obstal. Gospod Zmago Jelinčič se je z lepo damo in ruskim hrtom fotografiral pred situlo. Hitro sem se ustavil, pozdravil in se ponudil za fotografa, da bodo  ob znamenitosti vsi trije skupaj na posnetku.  Potem sem se ojunačil in rekel: "Gospod Jelinčič, jaz sem Zvone, učitelj na Vačah. Lahko vam povem kaj o situli!" Odgovoril mi je odrezavo:" Nič mi ne pripovedujte, ker vem vse!"

 Ups, kaj pa zdaj?!  A sem se znašel. Zajecljal sem, da jaz pa vsega ne vem in da bom izjemno vesel, če bo on meni povedal kaj takega, česar jaz ne vem. Nekaj je zamrmral. Zdelo se mi je, da sem slišal: »Pa naj bo!«  Pokazal je na konjenika in druge Venete - naše davne prednike - in opozoril na dejstvo, da so pokriti z baretko. Baretka pa je bila znak najvišjega plemstva. To so bili knezi. Toda plemstvo se je razmnožilo in izmed sebe so izbrali tistega, ki bo njihov vodja. Imenovali so ga kralj in na glavo so mu dali krono. Zato se od takrat plemičem, ki nosijo baretke, pred kraljem pač ni potrebno odkriti, ker je kralj itak samo eden od njih.

Vzkliknil sem:" Če so na situli Veneti - naši davni predniki, in če so zaradi baretke to plemiči, potem niste plemeniti samo vi, temveč tudi jaz (sl.  1) in  še kdo (sl. 2)!"  Nato je Zmago resno odvrnil:"SLOVENCI  SMO  IZJEMNO  STAR  IN  NAD  VSE  PLEMENIT  NAROD." 

 Najbrž ste že ugotovili, da od takrat hodim bolj vzravnano in Cankarjeve zgodbe o hlapcih me ne ganejo več.

 

Vaš norček, Zvone Plemeniti