SPLETNE STRANI:

Držinsko gledališče Kolenc

 

 Vače

 

Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

 

Občan

NOVICE IZ OBČINE LITIJA

 

 

 

HIŠA STRAHOV

 

Včasih so bile številne družine in v hiši ni bilo prostora za vse. Zato so spali v senu na podu ali pozimi pri kravah v hlevu, kjer je bilo le bolj toplo kot zunaj na mrazu. Zdaj pa je obratno. Družine so majhne in hiš je preveč. Zato videvamo veliko zapuščenih hiš, ki propadajo. To so hiše strahov. V njih živijo sove, polhi, klošarji, … Če je taka hiša sredi vasi, jo navadno podrejo in naredijo zelenico ali pa parkirišče. Tako se je zgodilo s starim gasilnim domom, v katerem je bil nekoč hlev, nekaj časa je bila v njem šola, potem dvorana, stanovanje in zdaj je tam parkirišče.

Sosednja Čurnova hiša ( Gašpere, Vače št. 10) je imela srečo, čeprav je že zelo slabo kazalo (sl. 1). Na njej sta bili kar dve kamniti plošči, posvečeni slavnima Vačanoma (Matevžu Ravnikarju in Antonu Lajovcu), čeprav bi druga od plošč morala biti  pri Gorenc. (Več o zgodovini hiš na - http://www.vace.si/BENEDIKH.htm .)  Leta 1983 je to hišo kupil Odbor projekta Vače 81, ki je deloval v okviru Turističnega društva Vače in se je kasneje preimenoval v Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a. To je društvo, ki  med drugim skrbi za znamenitosti na širšem območju okoli geometričnega središča. Stavbo so obnovili v socialističnem kasarniškem stilu (sl.2) in v njo namestili zbirke: zbirko o nastanku in razvoju GEOSS-a, zbirko, ki govori o znamenitih Vačanih, zbirko kamnin iz slovenske geološke poti, ki jo je oblikoval Dr. Stanko Buser in zbirko, ki je posvečena železni dobi in situli z Vač. V hiši je tudi sedež Društva GEOSS.  Stene so okrašene s slikami in reliefi, ki so jih izdelali umetniki na likovnih kolonijah v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za večino krajanov je to še vedno hiša strahov, ker ne vedo, kaj je v njej.

Nekdanja hiša strahov – zdaj Dom GEOSS - pa pričakuje še en preporod.  Po izsušitvi sten, ki jo je opravil  Marino Dobčnik iz Šmartna pri Litiji, bo dobila novo zunanjost, v stilu, ki je bil v modi  po požaru 1903 (sl.1 in 2 – hiša v ozadju)*. V notranjosti bodo nove vitrine, z omaricami, v katerih bo vse tisto, kar se bo navezovalo na teme, ki jih bodo  prikazovale vitrine. 

Notranjost Doma GEOSS si lahko ogledate, če pokličete na 01 8976 680 ali na 041 895 852. Najbrž boste tako navdušeni, kot sem jaz. Te Vače so res od sile: ena sama srčnost, ljubiteljstvo in ljubezen!                           Bodimo v cvetju – saj je pomlad!

 

 

V takem slogu pa je tudi muzej v Hallstattu (sl.3).  Zdaj po 100 letih pa je ta slog spet v modi. Recimo temu slogu podeželski neoklasicizem ali tudi historizem. Vsekakor pa je ta zunanji izgled hiš značilen za obdobje secesije – 1890 – 1914. Na deželi ta slog ni tako bogat. Navadno so belo obrobljena okna z manjšimi okraski in ravnimi linijami. Včasih pa so na pročeljih reliefno oblikovani tudi stebri dorskih ali jonskih oblik.

Slika 1

Slika 2

Slika 3