SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 

Občan, avgust 2007

 

LE KAJ IMA LAHKO HAGUENAU SKUPNEGA Z VAČAMI?

 

Haguenau je cesarsko mesto v Franciji - na meji z Nemčijo - v pokrajini Alzacija. Tudi moj ded je rudaril v Alzaciji, a se je po srečno nesrečnem naključju moral vrniti skupaj z dvema otrokoma in ženo.  Eden od otrok je bil moj oče. Našel sem njegovo rudarsko rojstno hišo, ki se od leta 1925 (čudež) ni spremenila. Zelo preprosto bi bilo zato posneti film o tistih časih.

 

V mestu Haguenau, ki se ravno tako nahaja v Alzaciji, je več muzejev. Eden se imenuje Musee Historique, v prevodu Muzej zgodovine. V njem dela zelo prijazen kustos, ki nam je omogočil stik z najstarejšo (skoraj 500 let staro) tiskano knjigo, ki jo je napisal Slovenec.

Kaj pravite? Sta to  Trubarjev Catechismus  in Abecedarium? 

 

NAPAKA! 

 

Najstarejša tiskana knjiga slovenskega avtorja je delo našega domačina z Vač; rektorja na Dunajski univerzi, ki jo je natisnil tiskar Heinrich Gran, 28. septembra 1513, v mestu Haguenau. Veste, takrat so znanstveniki svoje ime polatinili. Tudi pisali in govorili so v latinščini. Svobodno so se lahko pogovarjali med seboj, ne glede na to, od kod so doma.

Dva primera:

1. Slavni slovenski glasbenik iz konca 16. st. -

Jakob Petelin Kranjski - se je uradno imenoval po latinsko - Jacobus Gallus Carniolus.

2. Prvi slovenski filozof iz začetka 16. st. -

Matija Hvale Kranjski – se je uradno imenoval po latinsko - Matthie Qualle Carniolani.

 

In ravno Matija je prvi Slovenec, ki so mu napisano avtorsko delo natisnili kot knjigo. Njen uradni naslov je:

 Comentarii in parvulum philosophiae naturalis, ali po slovensko – Razlaga filozofije narave.

Če torej hoče kdo spoznati njegov svetovni nazor in prebrati to knjigo, se bo moral prej naučiti latinsko.

 

Če koga zanima kaj več, lahko pokliče Norčka  na 01 8976 680 ali 041 896 632 ali pa obišče muzej v Domu GEOSS – Vače 10 (prej je potrebno poklicati skrbnike, da bo muzej odprt) ali prebere knjigo Sto slovenskih znanstvenikov od Sandija Sitarja ali ….

 

No, zdaj vemo odgovor na vprašanje v naslovu: Haguenau je rojstni kraj prve tiskane knjige, ki jo je napisal Slovenec - Matija Hvale z Vač.

 

Vsi, ki so nas ti podatki zadeli naravnost v srce, pa poskrbimo, da bo septembra leta 2013 tak »žur«, kot se ob 500 letnici te knjige tudi spodobi! Kar začnimo! Ura teče, nič ne reče!

 

Uživajmo!   Zvone

 

 

-         Štirje srečneži, ki v mestu Haguenau, v Muzeju zgodovine držijo v rokah znamenito knjigo. (Foto: Eric Langrass - kustos)

 

-         Zaradi starosti knjige smo pri listanju uporabljali rokavice. To je torej rokavica, ki se je dotikala slavne knjige. Rokavice smo skrbno spravili in noben od nas je ne proda.

 

Sami lahko prelistate Hvaletovo knjigo na dLibu:

http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dhvale+matija%27&pageSize=25&fyear=1513

 

in si jo natisnete.

O Hvaletu:

Alma Sodnik

( 1975 )

IZBRANI FILOZOFSKI SPISI ( str. 242 – 302 )

O Hvaletu in humanistih:

Primož Simoniti

 ( 1979 )

HUMANIZEM NA SLOVENSKEM

( str. 175 – 198)