Držinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

 

Občan - November 2007

 

 

HČI KRŠČANSKE LJUBEZNI

 

To je teta Valeska, kakor ji pravijo nečaki in se je radi spominjajo.

To je sestra Akvina, kakor so ji rekli v Leonišču, kjer je sprejemala nove paciente.

Ko se je rodila na Vačah 5.12.1904, so ji starši dali ime Valerija Bojc.

 

O njenem bratu Etbinu in njeni družini smo že govorili (Občan, oktober 2006, št.11, leto 8 in http://www.vace.si/BOJC.htm).

 

Ker je imela rada ljudi in ker so bili vsi v družini zelo verni, je postala usmiljenka – HČI KRŠČANSKE LJUBEZNI. Želela je samo to, da bi vsem bilo lepo. Po svojih najboljših močeh je pomagala vsem, ki so bili sprejeti v bolnišnico. Med drugo svetovno vojno pa so bili med pacienti, poleg kolaboracionistov, tudi kakšen zavezniški vojak in drugi, ki bi se jim po ozdravitvi zelo slabo godilo v okupatorjevih krempljih. Zato so takim usmiljenke poskušale pomagati pri pobegu. Nekatere bolnike so skrivale in jih skrivoma zdravile. Akvina je morala preizkusiti nemški zapor, ker so upravičeno sumili, da je sodelovala pri organizaciji pobega. Jeseni leta 1944 so usmiljenke v bolnišnici skrile pilota Mauricea Brasha, ga negovale, mu priskrbele hrano in mu končno pomagale pri begu.

Po vojni pa se je spet težko obdobje nadaljevalo. Ljudska oblast jo je večkrat zaprla. Preizkusila je torej tudi zapore osvoboditeljev. Končno so jo 9. avgusta 1948 obsodili na 13 let odvzema prostosti s prisilnim delom in na 5 let odvzema vseh državljanskih pravic. Sodišče ji je očitalo, da je »pomagala organizatorjem in pobudnikom izdajstva na Slovenskem«, da je bila član četniške bande in da je po vojni posredovala ilegalno pošto vojnih zločincev.  Zaprta je bila v Rajhenburgu. Na smrt bolno so jo leta 1951 pripeljali v ljubljansko bolnišnico, kjer je 6. aprila 1951 zaradi posledic zapora umrla, stara 46 let.

Podobnih krivic je bilo še veliko. Za Akvino je sprava veljala že med vojno. Mislim, da bi morali  čim več prepevati slovensko mantro: » Mi se mamo radi,…« Bog že ve, zakaj nam jo je dal!

 

Kdor bi rad kaj več zvedel o vsem, lahko še do 2. decembra 2007 obišče Cekinov grad v Tivoliju (Muzej novejše zgodovine) in si ogleda razstavo – Boj proti veri in cerkvi.

 

                                                                                       Rad nas imam!  Norček