SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – september  2008, številka 9, leto 10

 

LE KAJ IMA LAHKO ŠMARTNO PRI LITIJI SKUPNEGA Z VAČAMI?

 

Ko se peljemo iz Litije skozi Šmartno na kakšno gostovanje, vedno pogledam za ovinek, na drugo stran domišljavega potoka z imenom Reka. Vsem v avtu takoj ponosno pojasnim: »Vidite, v tej hiši se je rodil France Stare.«  (sl. 2)  Nedolgo tega sem vzkliknil: »Poglejte, Staretovo domačijo obnavljajo!« Potem sem takoj telefoniral Magdi Breznikar, ki je zaljubljena v Šmartno: »Gotovo Občina Šmartno obnavlja Staretovo domačijo! Kdaj bo otvoritev spominske plošče na njej?«  Zahvalila se je za lepo mnenje, ki ga imam o njihovi občini in mi rekla, da naj kar tam povprašam.

Kdo pa je ta France Stare (sl.4), če imajo sredi Šmartna celo glavni trg (sl.3) s tem imenom? To je svetovno znani arheolog, ki je s svojo doktorsko disertacijo in drugimi deli odkril svetu, kaj je to železna doba ali halštat – sredi Slovenije. Na drobno je popisal vse njemu dosegljive izkopanine iz gomil in železnodobnega gradišča na Slemšku in s tem predstavil svetu neizčrpen vir informacij  o življenju Ilirov 500 let pred našim štetjem.

Naštevati, kaj vse je France naredil, sploh nima smisla, zato ker je v Enciklopediji Slovenije vse lepo napisano. Pa tudi njegova prva žena Vida je arheologinja, kot sem opazil v enciklopediji. Že na naslednji strani v enciklopediji pa je opis starejše železne dobe, ker je njegov priimek Stare, starejša železna doba se pa tudi začne na »stare«.

 

France je bil tudi odličen slikar. Zato so njegova znanstvena dela še bolj kvalitetna. Pri Grilc, na Kleniku, še vedno hranijo portret Ivanove sestre Francke (1941 – 2008, sl.5), ki ga je narisal. Tam je pogosto prespal, ko je brskal po grobovih. 

Ker je bil drobcen gospod in težko je hodil, ga je Martinčev Uta »kakor bi otroka v zibel dajal« dvignil na svojo kobilico in so odpeketali na Slemško.

Zdaj vemo! Vačam in Šmartnu  je skupen France Stare. Rodil se je v Šmartnu, 13. 4. 1924, živel je pa za Vače,  do 18. 8. 1974. Morda je to razlog, da še nima plošče na svoji rojstni hiši. Zato pa jo ima na Kleniku, pri situli, že zelo dolgo (sl.1).

Kdo je rekel, da sem poreden?  Sem samo rahlo nagajiv –

                                                                                                                                 Norček!