Občan: oktober 2015                                                                        IZVORNA STRAN

 

 

VRANOV NEČAK

Posebne vrste turizem je to. Nekdo ima svojo idejo, npr.: Rad bi videl domačijo svojih prednikov, ki so se pred 150 leti priselili iz Slovenije v Ameriko. Poišče stik z vodičem iz Slovenije, ki mu je to v veselje. Ta na podlagi podatkov, ki jih še hranijo, vse to razišče in nato pelje Amerikance v opuščeno vas v Istri, kjer še stoji stara hiša in oljka pred njo. Si lahko vsaj malo predstavljate objeme in solze sreče?

Tako sta k meni prišli mati in hči iz Nemčije (ki nista znali slovensko) in pokazal sem jima nekdaj njihovo Dolarjevo domačijo in spet evforija sreče… Pravkar sem dobil paketek iz Nemčije, v katerem sta mi deklici poslali fotografije in čokoladice. Kako ljubko!  Ali smo Slovenci res narod, ki znamo ceniti sebe šele potem, ko smo sebe pozabili - izgubili!? Kot pravi Župančič: »tamkaj v Ameriki, tamkaj v Vestfaliji so nam izginili«.

  V sredo, 7. oktobra pa sta prišla Avstralec - Vranov nečak David Churches in njegova  družica Desley (sl.1) z željo, da bi vsaj malo spoznala kraje, kjer je med drugo vojno potekal največji uspeli pobeg zajetih zavezniških vojakov iz tretjega rajha v svobodo. Njegov stric, tudi akter pobega – Ralph (sl.2), je o tem napisal knjigo – hvalnico partizanom in slovenskemu narodu.  Več na: http://www.vace.si/Vranov%20let.htm . Da ne govorim o sreči, ker je po kosilu v gostilni Vrabec*, o poznanstvu z Ralphom in o pobegu spregovoril njegov prijatelj, partizan, Litjan, Vili Kos. Dva gosta iz Avstralije in nas Slovencev je bilo kar šest, ki smo hoteli kar se da ustreči tujcema. Kjer koli sta se gosta mudila, sta doživela prelep sprejem: Maribor, Ožbalt, Gornji Grad (Tu jih je sprejel celo župan.), Metlika. Tudi na GEOSS-u, v svetišču miru, ljubezni in sprejemanja, je moja žena Anka pripravila protokolarni sprejem, ki je za nas običajen, za tujce pa nepozaben. Hotela sta samo videti zeleno deželo, srečala pa sta še srčne in srečne ljudi, ki se še nismo spremenili. Ali to pomeni, da smo Slovenci narod, ki imamo rajši tujce, kot sebe? Kdo bi vedel?   Ljubim svoj narod in v njem nas, takšne, kakršni pač smo!     Zvonček Norček   

1. Pripis: Se opravičujem vsem tistim, ki ste zastonj iskali norčka v prejšnjem Občanu in odgovarjam vsem osemnajstim, ki ste mi pisali in tistim, ki niste pisali. Ne, ne - nič ni kriv Aco. To je bila samo vzgojna poteza, ker redno zamujam dogovorjeni rok s svojim prispevkom - tudi po teden dni. Lenoba je že od nekdaj moj hud problem. Neobjavljeni članek lahko preberete na http://www.vace.si/netopir.htm .

2. Pripis: Tradicionalno Glasbeno popoldne z Antonom Lajevcem bo 22. novembra,  od 13,30 – 15.00. Več na https://www.facebook.com/AntonLajovic?fref=ts

* Če slučajno koga zanima, kaj smo jedli in pili pri Vrabcu in za kakšno ceno, pa naj pogleda http://www.vace.si/ti-vrabec.htm . Nad hrano in postrežbo smo bili vsi navdušeni.