SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – AVGUST  2009, številka 8, leto 11

 

Vranov let

 

 

Prvi navdušenec je Eduard Vedernjak ( avtor projekta Vranov let). Štajerc, katerega  znanci iz Švice so nekoč zbodli Eduarda, kaj neki smo Slovenci sploh počeli med drugo vojno.  To je ponosnega Slovenca zadelo v srce. Ni razumel, da je kdo, ki tega ne ve. Mrzlično je iskal tujo literaturo, ker slovenska, za  Švicarje, pač ne bi imela prave teže.  S pomočjo zgodovinarjev v muzeju so končno le izbrskali knjigo z naslovom:

 

A Hundred Miles as the Crow Flies, by Ralph Churches

 

Veste, Ralph je Avstralec in je bil med vojno ujetnik v nemških zaporih v Mariboru. Skupaj z ujetimi soborci so vsak dan popravljali progo proti Dravogradu. Navezal je stike s partizani in organiziral pobeg. V svoji knjigi opisuje največji pobeg zavezniških ujetnikov v drugi vojni iz tretjega rajha na osvobojeno ozemlje. To je oda tako našim preprostim ljudem kot tudi gverilcem – partizanom. Najteže je bilo prečkati reko Savo, železniško progo in mejo hkrati - med tretjim Rajhom in osvobojenim nekdaj italijanskim ozemljem in to še s stotnijo ljudi. Zgodilo se je v začetku septembra 1944 in sicer v Hotiču.  Izmislili so si prevaro. Nemško oblast so zaprosili, da bi smeli  tisto noč tovoriti konje in vozove preko Save za žetev na drugem bregu. Potem je bil v dolini Save takšen hrup in vpitje, da se veslanja pač ni dalo slišati. Pot, ki so jo prehodili - 150 milj od Ožbalta do letališča v Semiču, je 100 milj zračne črte; to vran preleti v enem dnevu, je Ralpha po pobegu zbodel angleški polkovnik.

Ralph je knjigo napisal tudi zato, da bi vsi - tudi tujci - vedeli za slovensko dušo.

92-letni, še vedno bistri Ralph Churches, katerega vojaško ime je Vran, živi v Adelaidi, v Avstraliji in je zadnji preživeli te enote. Med nami pa sta še njegova prijatelja, Tone Kropušek, ki je doživel srečanje s to skupino na poti pobega in obveščevalec Kamniško-zasavskega odreda, Litijan, Vili Kos, ki je sodeloval pri prehodu Save.

Zdaj vemo:  brodnik v občinskem grbu ni samo za okras!

                                                                                                Kako lepo je živeti, kajne?!  Zvonček Norček

 

 

Če radovednost še ni potešena, pa preberite spodnja obvestila:

 

Obvestila:

1. V soboto, 29. avgusta 2009, ob 10.00,  bomo v Ožbaltu, pri spomeniku, počastili 65-letnico najštevilčnejšega uspešnega pobega zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva, potem se bomo napotili proti Lovrencu na Pohorju, kjer bo obletnica ustanovitve Lovrenške republike (eni peš 1,5h,  ali s prevozom). Predvidevamo, da bo množična udeležba in da se bodo prireditve udeležili tudi visoki gostje.

 

2. V nedeljo 30. avgusta bo Vaški dan (tokrat na Slivni, ker na Vačah obnavljajo šolo) – posvečen sušenju in uporabi suhega sadja, zelišč in zelenjave.

 

3. Društvo GEOSS bo v sklopu projekta mednarodne spominske poti »Vranov let za svobodo« priredilo v spomin na vseslovensko sodelovanje, sočutje in pomoč pri prehodu  Britanskih ujetnikov  preko Save

» Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu  Vranov let v svobodo«,  kar bo na GEOSS-u tradicionalna prireditev. Vabimo vas, da se udeležite letošnje prireditve, ki bo 13. septembra,  ob 14.00 uri, v središču Slovenije.

 

4. Ob tej priložnosti bo v Hotiču pri predvideno obnovljenem spomeniku,  svečanost.  Po končani prireditvi se bo skupina odpravila, po poti Vranovega leta, od spomenika v Hotiču - na GEOSS in se pridružila prireditvi.

 

5. Knjigo Vranov let v svobodo lahko kupimo za  5€ na:

ZZB NOB Slovenije, Einspielerjeva 6, Ljubljana.
tel.: 01/434-44-45, fax: 01/434-41-17 

 

BLIŽNJICE – VRANOV LET:

 

POBUDA ZA VSE DOGODKE – VRANOV LET

 

Eduard Vedernjak: Projekt – Vranov let

 

Govor, ki ga je imel avtor projekta Vranov let  g. Eduard Vedernjak ob prvi prireditvi na GEOSSu  septembra 2009

 

Večer, 1972

 

Peter Svetik: Književni listi, Vranov let v svobodo 

 

Društvo Domicilnega odbora KV NOV Slovenije

 

Članek v Večeru

 

Članek v Delu  à  str.4 Stanovnik v Geossu o ohranitvi planeta in revoluciji

 

Vili Kos: Partizanski koridor

  

Spletna stran društva GEOSS o projektu Vranov let

  

ABC1 – Avstraljska televizija

 

Anka Kolenc: Vranov let – Občan oktober 2009

 

Eduard Vedernjak: Evropska obhodna pot E- VRAN,  SVOBODNA MISEL,  11. december 2009   (ORIGINAL)

 

Novice iz Občine Litija, Avgust 2010: SPLAVAR, BRODNIK, BRODAR, ČOLNAR IN GRB

 

Bližnjica do:  RADIO MARIBOR -  RAZGLEDI – »VRANOV LET...« , 28.8.2010