Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) avgust, 2020

IZVORNA STRAN

 

HUGO in ANTON

 

Ministrstvo za kulturo je ( ob 160 letnici rojstva v Slovenj Gradcu ) leto 2020 razglasilo za jubilejno leto Huga Wolfa. To je bil skladatelj slovenskega rodu, ki je pisal v nemščini in je bil po pomenu takoj za Franzem Schubertom. Deloval je predvsem na Dunaju.  Njegov prispevek nemški in svetovni glasbi ni bil zanemarljiv in kmalu po svoji smrti je zaslovel - zaradi svojih samospevov. Na Dunaju njegovo ime nosita trg in ulica. Zaradi svojih neusmiljenih kritik takratne dunajske glasbe pač prej ni mogel pričakovati, da ga bodo častili.

Nenavadna podobnost:

28. avgusta je minilo je 60 let od smrti (Od rojstva na Vačah pa 142 let) skladatelja Antona Lajovca. Bil je slovenskega rodu in bil je prvi, ki je slovensko glasbo postavil na svetovni nivo. Posebno priljubljeni so bili njegovi samospevi. Kot kritik je neusmiljeno in pogosto kritiziral slovensko glasbo svojega časa. V Ljubljani ulica in ena od dvoran na Akademiji za glasbo nosi njegovo ime.

Anton Lajovic: Grafika iz revije Zvuk, junij-julij, 1933

 

Bratje Lajovic (fotografija iz leta 1958) so s svojo aktivnostjo pustili nepozabno sled. Prvi z leve je Anton. Če kdo pozna simpatično žensko bitje med njimi, naj me, prosim, obvesti!

zvonimir.kolenc@guest.arnes.si

Več o Antonu Lajovcu in  o tem, kako so slovenske ustanove (RTV, Nova 24 TV in druge televizije in radijske postaje,   itd.) : počastile spomin na Antona Lajovca spodaj v okvirju:

Polje z besedilom: ARS – V  sredo 19. 8. ob 16.30 bo tema oddaje Mojstri samospeva Samospevi Antona Lajovca. V tednu od 24.8 do 28.8 pa bo vsak dan od 10.05 do 11h na sporedu oddaja Skladatelj tedna Anton Lajovic (gre za ponovitve oddaj)
TV - Na Televiziji Slovenija bodo v program uvrstili koncert »Mešani pevski zbor in Simfonični orkester Akademije za glasbo UL«, kjer je bila izvedena tudi skladba Antona Lajovica »Pesem jeseni«. Oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 14. septembra na TV SLO 1 ob 23.30.
Radio Aktual Kum  Skladatelja z Vač se bomo spomnili v četrtek 27. avgusta v oddaji Kumski pušlc ( 12.15 – 12.45). Pravi - Romana Beravs
1. program NOVA24TV – želijo sodelovati z nami na Vačah in pravijo, da bodo z veseljem objavili, kar bom poslal. Nekaj je pa vendar že znano. Je prišel na Vače igralec Roman Končar, ki je še nekaj v sorodu z Lajovcem in posnel oddajo, ki bo na sporedu v nedeljo 16. 8. ob 18.30.  Oddaja je prestavljena na nedeljo 23.08.2020, ob 19.00 uri.
Na radio GEOSS se pravi na Radiju Ena, bodo imeli z mano (Zvonimir Kolenc) – razgovor, kjer bom povedal, kje se bo lahko v tem času okrog 28. avgusta lahko slišalo in videlo kaj o prvem slovenskem skladatelju, ki je slovensko glasbo postavil ob bok svetovni glasbi. Če ste prebrali to sporočilo, ni potrebno, da to isto slišite na radiju.
Čim zvem kaj novega, vas obvestim na tem zelenem polju!

Še nekaj bližnjic do mojih člankov o Lajovcu:

 http://www.vace.si/marta.htm

http://www.vace.si/GOZDNA%20SAMOTA.htm

http://www.vace.si/lajovic2.htm

Na Vačah drugo ali tretjo nedeljo v novembru – v počastitev njegovega rojstnega dne  - 19. decembra -  povabimo vse na Glasbeno popoldne z Antonom Lajovcem. Vsako prireditev snemamo. Po naročilu pa vam lahko pošljemo posnetke ali pa DVD s predstavitvijo vseh glasbenih popoldnevov do sedaj!

Rad imam glasbo in vse nas!  Ata Smrk* 

*Zdaj, ko mi covid ne dovoli objemanja, mi je zrasla brada: http://www.vace.si/atasmrk.htm