Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija)november, 2014

   IZVORNA STRAN

 

PONOVIMO ALI KONČNO - OSVOJIMO

 

»Preden začnemo obravnavati novo snov, je najprej treba ponoviti in utrditi staro. No Janezek odgovori:>Kdo je bil prvi, ki je s slovensko poezijo dosegel (za nas Slovence pa celo presegel) svetovno raven?<«

Janezek na vprašanje ni odgovoril, ker se mu je zdelo sramotno, ker učiteljica ne ve, da je to France Prešeren. Zahteval je, da se mu zastavi težje vprašanje. Učiteljica je vprašala: »Kdo je bil prvi med Slovenci, ki je dosegel svetovno raven na področju sodobne klasične glasbe?« Me prav zanima, kdo med nami ve, da je to bil naš rojak z Vač ANTON LAJOVIC?! Prepričan sem, da tega na osnovni šoli ne učijo in da je to morda ozavestil le redko kateri prof. glasbe. Kot bi se ga sramovali?

 

 Lucijan Marija Škerjanc je avtor Lajovčeve čitanke in tam je to zapisano in dokazano. En izvod z Lajovčevim posvetilom imajo na naši šoli, to je v PŠ Vače. Lahko pa preberete tudi knjigo Glasbeni svet Antona Lajovca, ki jo je napisal Dragotin Cvetko. So pa člani dinastije Lajovic zelo pogosto povezani z glasbo. Dirigent Uroš in skladatelj Aleksander sta njegova nečaka. Celo moja kolegica Marjana Hoenigsfeld (Litjanka, ki je tudi Lajovčeva – vnukinja nekdanjega župana Litije – Francija Lajovca, ki je tudi prepeval pri litijski Lipi), biologinja, ki proučuje vidre, ne boste verjeli, vodi Biološki oktet.

Če pa bi se radi osebno o tem prepričali in če vam je všeč klasika, pa pridite 30. novembra na Vače, v dvorano Doma Sv. Andreja, ob 15.00 in uživajte v tradicionalnem Glasbenem popoldnevu Antona Lajovca.  Veste, to, da se ta dogodek odvija v prostorih našega župnišča ni slučaj. Anton je bil namreč tudi cerkveni organist. Ob nedeljah se je z vlakom odpeljal v Kresnice, potem je šel peš do svoje edine sestrične Klančarjeve Maričke na Klancu in naprej na Sveto goro, kjer je pri maši zaigral na orgle. Potem pa spet peš na Savo in na vlak v Ljubljano na Dvorakovo ulico, kjer imajo potomci svojo veliko hišo še danes.

 

Dopoldne pa vas vabim na tradicionalni Andrejev sejem, na katerem bomo Vačani prodajali in kupovali stvari, ki jih znamo sami narediti ali pridelati. 

 

Se vidimo in rad nas imam!   Zvonček Norček

 

Če ne verjameta vsega, kar je zgoraj napisano, pa le povprašajte strica Googla.

 

 

ŠE NEKAJ BLIŽNJIC:

 

O Antonu Lajovcu – V knjigi Litijski obrazi ( Martin Brilej)

O Antonu Lajovcu – V reviji Pionir, december 1977( Monika Kartin )

O Antonu Lajovcu – V reviji Ognjišče ob 50 letnici njegove smrti, avgust 2010 (Silvester Čuk)

Sporedi Lajovčevih popoldnevov

Moji članki od Norčka z Vač: Kradem       Pri Antonovem prijatelju