Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  september 2019        IZVORNA STRAN

 

1. in 2.  BOJEVNIK Z VAČ

1.   To je najlepši primer bronastega  kipca iz železne dobe (sl.1), ki ga hrani naš Narodni muzej v Ljubljani - http://www.vace.si/HOPLIT.htm . Star 2600 let - je krasil žezlo in skupaj z umrlim bojevnikom in vladarjem je bil  zakopan v gomili na Lestini. Izkopal ga je (1927 l.)   starinokop Tit Strmljan. Od takrat se je ohranil hišni priimek pri Titk na Mačkovcu, kjer se je ohranila tudi kamnita miza iz bližnjega gradu (http://www.vace.si/kamnita miza.htm ).

2. Drugi bojevnik z Vač pa je še kako zelo živ.  Star je samo 62 let in z borilno veščino brazilski jiu jitsu (BJJ) se je začel ukvarjati pri 47 letih. To je borilna veščina, ki so jo brazilski strokovnjaki skrbno sestavili iz japonskih borilnih veščin ponosnih samurajev (judo, jiu jitsu, itd.). To je do zdaj najučinkovitejša borilna veščina – namenjena predvsem obrambi. V arabskem svetu so jo uvedli celo v šole (izboljša koncentracijo, samozavest, …) in si prizadevajo, da bi postal  BJJ ( brazilski jiu jitsu ) olimpijska disciplina. Brazilski mojstri jo širijo po slovenskih mestih. Med prvimi je bil Carlos Maie, ki je treniral našega bojevnika z Vač. To je Tone Vrhovec – Matetov Tone – večkratni evropski in svetovni prvak  (sl.2). Na prvenstvih je spoznal polne dvorane svetovnih mest: Abu Dhabi, Lizbono, Las Vegas, … Tone pravi, da nima v Sloveniji borca, s katerim bi treniral v tem športu, zato vadi z mlajšimi, vendar to ni to. Imam predlog: Vprašal ga bom, če je že poskusil z bratom direktorja Družinskega gledališča Kolenc,  evropskim in svetovnim prvakom v jiu jitsu (JJ) - Benjaminom Lahom. Morda bo pa to njegova rešitev za izpopolnjevanje tudi v BJJ-u. Gotovo je Tone eden od znamenitih ljudi na Vačah. Le malo je krajev, ki se lahko pohvalijo s svetovnim prvakom.

Vačani imamo v genih borbeno kri - www.vace.si/prebivalci.htm.  Včasih so bili pretepi fantov z Vač s fanti iz Moravč folklora. Dobili so se na Klancu in vedno so Moravčani odnesli kratko s poškodbami.

Kakšni so bili dvoboji v železni dobi, vidimo na situli z Vač (naši predniki pač). http://www.vace.si/dvoboj.pdf

O tretjem bojevniku pa naslednji mesec – NORO – KDO BI SI MISLIL! (Moram vas na to vnaprej pripraviti, da informacija ne bo preveč šokantna, ker lahko škoduje naši fizični in psihični stabilnosti!)

Moja borilna veščina ima samo en prijem – objem in: Rad te imam Tone!

Zvonček Norček

 

Tonetu lahko pošljete svoje izraze občudovanja na pvp@siol.net. (pvp = pravijo, da to pomeni: Pust Vrhovca pərmir. )

Ne vem zakaj, toda prvič se mi je zgodilo, da sem dal članek v pregled tistemu, o komer govori!

 

BORILNE VEŠČINE SO ZNANE PO DUHOVNEM NAPREDKU ŠPORTNIKA (CELO RAZSVETLJENJE). PREPROSTO ZATO, KER SAM DVOBOJ ZAHTEVA ABSOLUTNO KONCENTRACIJO. Več kot enajst sekund trajajoča koncentracija se imenuje meditacija. Meditacija pa je tudi pot do razsvetljenja – To je popolno (zavestno in podzavestno) razumevanje vsega – npr. blaženost. Torej je pot športnika tudi zelo učinkovita duhovna pot.

 

 

NEKAJ REZULTATOV ( Anton Vrhovec BJJ ):

Najbolj žlahtno 2018 Las Vegas-svetovni prvak črni pas

2017 -svetovno 2x zlata

2016- srebrna in bronasta

--------------------------------------------

Barcelona-evropsko prvenstvo-zlata 2018, open srebrna

--------------------------------------------

Manila – azijsko prvenstvo  2017 zlata

--------------------------------------------

Abu Dabi  - 2014- zlata, srebrna open

2015-srebrna 2x

2016-srebrna 1x

--------------------------------------------

Berlin open – 2016 2x zlata

---------------------------------------------

Croatia open-Zagreb 2013 zlata 2x - najboljši borec turnirja

  in Zadar  - 2017 zlata

----------------------------------------------

 EU Lizbona  - 2014,2015,2016,2017,2018

5X evropski  prvak

5x open evropski prvak

Vsako leto po 2 medalji

------------------------------------------------