Članek je objavljen v občinskem glasilu Občine Litija – Občan, april, 2011

IZVORNA STRAN

Puntarska!

 

Dve teoriji sta!

Uradna zgodovina trdi, da so na Vačah, na Kroni, pred 3000 leti, živeli Iliri; da so potem prijahali k nam pred nekaj več kot 2000 leti Kelti, za njimi Rimljani in nazadnje pred približno 1500 leti smo izza Karpatov prišli Slovani. Od takrat naj bi bili v Alpah in na delu Panonske kotline Slovenci. Potem naj bi nas drugi okoliški narodi skupaj z Azijci (Skiti, Džingiskan, Atila, Turki) stisnili na najčudovitejši košček zemlje - na sončno stran Alp do Jadrana.  

Venetologi trdijo, da smo Veneti in že od nekdaj tukaj in da je ime Slovenci   sestavljanka SLO-VENETI.  Sicer se strinjajo, da so  vsi ti narodi ropali po naši zemlji, toda pobijali so samo moške. Kar pa so vojaki naredili z lepimi in privlačnimi Slovenkami, se še danes vidi na potezah naših obrazov (slika 1 - Kristina, 2 - Franci). Saj sem eno leto služil vojsko in vem, da smo vsi ponoči in podnevi sanjali samo o deklicah.

V srednjem veku so bile Vače priviligiran trg. Ko je bilo tlačansko življenje neznosno, smo v plug vpregli lebeško gospodo in grad razdejali. V času Habsburžanov (npr. Marije Terezije), so bili zločinci, če so prišli na Vače in tu ostali, oproščeni kazni.

Sredi 19. stoletja so Italijane mučile: bolezni, lakota in obupna revščina. Matere so svoje dojenčke, skupaj s podatki na listku, puščale pred vhodi cerkvenih ustanov. Če je številčna družina posvojila še katerega od najdenčkov, ni bilo potrebno domačemu sinu služiti vojaškega roka. Na vojsko je šel posvojenec. »Čez dolgih 7 let« se je vojak vrnil in od tod na Vačah pogosti italijanski priimki (Merela, Biaggio, Garantini,…).

V 19. in 20. stoletju se je veliko Vačanov izselilo v Ameriko in … sedaj uspešno iščejo svoje korenine. Po drugi vojni se je veliko naših kmetov preselilo v mesto in kmetije so ostajale prazne.

Zdaj se mestni prebivalci vračajo tudi na kmetije. Čudovit je pogled na mamice z otroki in na nosečnice, ki hodijo ob sončnih dneh na sprehode mimo naše hiše proti situli na Kleniku.

 

Leta 1989 so se na Vačah mamici Mojci  in očku Radovanu sl. 3 poleg starejših sinov iz prvega zakona (Tineta – sl. 4 in Nika – sl. 5) rodile celo trojčice. Zdaj so Irena, Ines in Iris v ravno pravih – cvetočih letih (Slika 6). Mamici Mojci pa čestitam ob 50-letnici.

 

Največja mlada družina pa je doma iz Strmce – Slivna 5. Pri Kračan se pišejo Biaggio. Mami Jana in oče Janez z otroci sl.7 (Miha, Saša, Žan, Cene in Blaž) so fotografirani pri krstu petega otroka. Poglejte jih, kako so ljubki!  Bilo bi škoda, če ne bi nadaljevali, ko jim tako lepo uspeva.

 

Sinopsis:

V nas se pretaka Venetska kri, oplemenitena s krvjo Džigiskana in drugih divjih azijskih plemen. V nas je kri evropskih narodov, nervoznih kaznjencev, vročekrvnih Italijanov.

V teh pokvarjenih časih (,ko naši nonoti), postajamo spet strašno nervozni: »ma tudi sz motorku bi padla glava preč!« la la laaa,  la la laaa, bije za svobodo se tlač.. (pardon) Vačan.

 

                                                              Z ljubeznijo!  Zvonček Norček

 

 

Več o prebivalcih Vač je napisal Benedik Valentin v dveh knjigah: Hiše na Vačah in njih prebivalci in Vače.

Strokovno branje, dr. Josip Mal – Privilegiji trga Vače

O izseljencih v Rodni grudi št. 10 , 1964

Lahko pa marsikaj najdemo na spletni strani: http://www.vace.si/