Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) maj, 2014

  IZVORNA STRAN

 

 

MUZEJI 2

 

Kakšno ogorčenje veje iz vaših pisem! Prosim brez razburjanja! Vse bom takoj pojasnil!

Pisali ste, da sem prejšnjič naštel in napisal samo nekaj nepomembnih informacij o kar petih muzejih na Vačah - http://www.vace.si/muzeji.htm in vas samo navdušil ter zelo razburil, ker vam nisem povedal tistega, kar zanima večino: Kdaj je katera od muzejskih zbirk odprta (kadarkoli - po dogovoru)? Koliko je vstopnina (po dogovoru – navadno ni vstopnine in preberi v nadaljevanju)? Na koga se obrniti na Vačah, da je možno vse to doživeti? Komu so namenjene vse te dragocene zbirke (vsem, ki jih zanimajo Vače)?

1. V šoli na Vačah skrbi za zbirko ga. Dajana Maurič. Zato pokličite v šolo - morda pred poukom, ob 7.30, ali v času glavnega odmora, ob 9.35 ali ob koncu pouka - na št. 01 897 60 87. So zelo prijazni in radi vam bodo pomagali. Kadar je v kraju večja krajevna prireditev, takrat je navadno tudi ta zbirka odprta in za vodenje poskrbijo kar naši učenci, kar je še posebej privlačno. Hvala učiteljem za takšno – reklo bi se domovinsko vzgojo naših potomcev.

2. Če si želite ogledati zbirke v Domu GEOSS – Muzeju Petra Svetika ( http://www.vace.si/arheologija-muzej.htm  in na http://www.vace.si/geologija-zbirka.htm ), potem pokličete Družinsko gledališče Kolenc 01 8976 680 ali 041 895 852. Skoraj vedno smo dosegljivi. Posebno veseli pa smo, kadar nas obiščeta naš vrtec in šola. Zanje in za vse domačine je vstop prost (skupaj z vodenjem), saj smo neskončno veseli, če ozavestimo svojo preteklost in se zavemo svojih korenin.  Sicer pa je ogled možen tudi v sklopu »stand up« vodenja do naših številnih znamenitosti in ob prireditvah (Arheološki pohod, Andrejev sejem, Vaški dan, itd). Za vse ostale obiskovalce pa je cena vstopnice za voden ogled, ki traja do 60 min.: 3€ Se pa po dogovoru tudi prilagodimo.

3. Za Muzej starožitnosti in samooskrbnosti na Slivni, ki je etnološka vas na prostem, stane vstopnica za voden ogled, ki traja do 2 uri, 5€.

4. Za tesarsko, rezbarsko, mizarsko zbirko Staneta Ocepka pa kar njega pokličite po tel. št.  01 898 10 00. Je zelo prijeten možakar, ki rad pripoveduje o starih časih (o tem je napisal celo knjigo) in tudi praktično pokaže, kako te pripomočke uporablja.

5. Gasilci bodo za svoj muzej še določili skrbnike. Do takrat pa lahko pokličete kar zavednega gasilca in enega od pobudnikov tega muzeja, Viktorja Garantinija - 01 8976 194.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da se svojih koren zavemo!   Kako rad nas imam!   Zvonček Norček.

 

Vsem, ki ste naročili knjigo - zbirko vseh mojih člankov (Slava trga Vače) se zahvaljujem za najboljši nakup. Brez skrbi, knjige ne bodo pošle, ker jih sproti natisnem, kolikor je pač potrebno.