Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) julij 2017                                     IZVORNA STRAN

 

KAMNITI  EL DORADO

Seveda je vsem jasno, da gre za obljubljeno zlato dolino v Ameriki, kjer je v času divjega zahoda vsak obogatel, če ni bil žrtev pohlepa.

Okoli GEOSS-a pa so pokrajine bogate (kot El Dorado z zlatom) s paleontološkimi in geološkimi znamenitostmi. Pa naštejmo samo tiste, ki so javno predstavljene:

-          Začnimo v Dešnu, kjer je bila v bližini kamnoloma Zapodje pozno pomladi otvoritev velike pisane skale s kontrastno izraženimi   srčenkami. Na spletu sta še dve sliki: panorama in informativna tabla.

-          Na GEOSS-u je spomenik rodoljubu ali zbirka okrasnih kamnov iz slovenskega etničnega ozemlja.

-          Nad pokopališčem na Vačah je najlepši primer fosilne morske obale.

-          V Domu GEOSS, kjer je Muzej Petra Svetika, je stalna geološka razstava s področja Vač, ki jo je pripravil Blaž Zarnik in zbirka kamnin, fosilov in rudnin iz Slovenske geološke transverzale, ki je delo dr. Stanka Buserja.

-          Ob stari cesti med Klenikom in Vačami je geološki steber s kamni iz okolice Vač.

-          V OŠ Gradec je obnovljena geološka zbirka in članek o tem je napisala dr. Tea Jurkovšek v februarski št. Občana. (stran 11)

-          Ko smo v Litiji, je v Mestnem muzeju bogata zbirka rudnin ,… iz rudnika Sitarjevec. (npr. limonit)

-          Obstoja možnost, da se spustiš v rudnik Sitarjevec in zastal ti bo dih ob bogastvu rudniške raznolikosti. Z malo brskanja po internetu, boš našel kar nekaj informacij o rudniku. Lahko obiščeš Mestni muzej Litija ; najbolje pa bo, če se odpraviš kar tja in na tem naslovu prej poiščeš informacije: http://www.litija.si/objava/108424

-          Na Bregu   je najpopolnejša zbirka savskih prodnikov.

-          V Šmartnem je pred šolo geološki steber s kamni iz minule Občine Litija, ko je bila še združena z Občino Šmartno pri Litiji (velika slika stebra). Zahvaljujem se Sonji Marin (prof. geografije – zaposlena na OŠ Šmartno) za njeno pomoč. Brez njenega prizadevanja in vztrajnega dela - tega stebra ne bi bilo. To je v bistvu njen spomenik. Zbirka iz gradu Bogenšperk, s podobno vsebino, je bila odstranjena.

-          Seveda imajo šole svoje zanimive zbirke - tudi kot pripomoček pri pouku. V Moravčah so znani po fosilih školjk, polžev, koral, itd. Med Kisovcem in Zagorjem je restavriran rudnik … 

-          Ne boste verjeli, celo na Pošti Vače imamo zbirko zanimivih kamnov, ki jo je pripravil sosed Blaž Zarnik po naročilu in želji takratnega gostilničarja (Andrej Tanko): http://www.vace.si/posta-kamni.htm

Toliko je vsega, da sem gotovo na kaj pozabil. Če si ogledaš vse naštete lokacije in spoznaš vse eksponate, ki so predstavljeni, lahko postaneš najbolj znani dr. geologije in paleontologije! Na vsaki univerzi te bodo z veseljem sprejeli za profesorja z najvišjo plačo. Študentje geologije in paleontologije bi lahko imeli v naši okolici neskončno št. dni terenskih vaj. Po mojem bi se jim moral študij podaljšati.  

Rad nas imam! Pa pokličite na naš Turistično informacijski center (01 8976 680,  041 895 852,   01 896 25 20 ali 041 896 632), kjer Vam bom skrajno navdušen (da kamni sploh koga zanimajo) in z ljubeznijo vse pojasnil!     Zvonček Norček

Še o rudnikih na Vačah - http://www.vace.si/rudniki.htm