Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) avgust, 2014

   IZVORNA STRAN

 

 

KMET ZARUKAN

 

je bila v mojih otroških letih v Celju najnizkotnejša kletvica. Biti kmet, je pomenilo še manj kot pijan in polulan cestni pometač. To je pomenilo nekaj nagravžnega, smrdečega,  kar je nevredno, da je. Sedeti v isti klopi s kmetom, je bila najhujša kazen božja in vsi so si zatisnili nos, ko so šli mimo tebe, ker smrdiš kot kmet in so se te izogibali. Sošolcem si niti v sanjah nisem upal povedati, da ne hodim na počitnice na »sveto« morje, temveč k babici na grunt.

 

Toda časi se spreminjajo. »Vse se vrača; vse se plača!« pravijo naši južni bratje. Zdaj vsi čutimo resnico, da je KMET - NAJVEČJI GOSPOD. Biti KMET, je, zaradi krize, postalo moda. Vsi bi bili samooskrbni in bi pridelovali hrano na razne načine: na balkonu, v stanovanjih, s permakulturo, na strehi blokov, itd.  Zdravilna hrana je postala samo tista, ki jo sam nabereš in pridelaš s svojim domačim semenom, na svoji zemlji.

 

 

 

.           Rad nas imam! Zvonček Norček

V našem kmečkem okolju na Vačah obstoja Društvo žena in deklet Vače.  Vsako leto prireja  zelo obiskan Vaški dan, ki je posvečen kmečki tradiciji. Do zdaj so bile prireditve posvečena: kmečki ohceti, mlinom, kozolcem, sušilnicam za sadje, hramom, itd. ( več na - http://www.vace.si/presa1.htm) Naše KMEČKE PUNCE spečejo in skuhajo dobrote za razstavo in priboljšek (sl.1). Letos se bomo poklonili  stiskalnicam za sadje ali PREŠAM (sl.2), ki neizprosno izginjajo iz našega okolja. Pri tem dogodku sodeluje ves kraj: šola, vrtec, gasilci, ... Strokovno je ta etnološka prireditev podprta z Dr. Vitom Hazlerjem in etnologinjo in kulturno antropologinjo Anko Kolenc, ki vsako leto napiše tudi poljudno strokovno brošuro na temo. Do zdaj so izšle knjižice o furmanih z Vač, o sušilnicah za sadje, o kozolcih, o hramih, o starih otroških igrah, o trgu Vače, črnih kuhinjah,… Možno jih je kupiti ali pa si jih ogledati na internetu:

http://www.vace.si/furmani.htm

http://www.vace.si/crna-kuhinja.htm

http://www.vace.si/susilnicesadja

http://www.vace.si/STARE-IGRE.htm

http://www.vace.si/kozolci-vace.htm  

Se vidimo torej v nedeljo, 24. avgusta 2014, na 22. Vaškem dnevu! Začne se ob 9.00, od petnajste ure naprej pa nas bo pri druženju zabaval Ansambel Toneta Rusa