Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) april 2015

SLIKARJI Z VAČ

Pred kratkim sem pisal o etno piscih z Vač: http://www.vace.si/etno-literati.htm, o športnikih z Vač: http://www.vace.si/sportniki.htm, o znamenitih Vačanih: http://www.vace.si/vsisveti.htm in drugih pomembnih ljudeh, dogodkih in objektih v zvezi z Vačami: http://www.vace.si/OBCAN.htm .

Je pa še mnogo nenapisanega o Vaških - npr.: pesnikih, romanopiscih, doktorjih znanosti, domačih obrteh, o izvirih in potokih, itd. Rečem vam; ni konca ne kraja!

Danes o slikarjih:

Že leta 2012 sem zbral portrete znamenitih Vačanov za stenski koledar 2013. Ker marsikateri ni imel svojega portreta, so to storili domači slikarji. Tako je Danijela Kunc (učiteljica likovnega pouka z novih Vač) naslikala Janeza Grilca, Joži Ocepek (nekdanja direktorica knjižnice v Litiji, ki izvira z Vač) - Franceta Stareta, učitelj Marjan Rogelj - Tita Strmljana, Igor Fortuna z Vrtač - našega župnika Benedik Valentina, Tomaž Dernovšek – Vinči iz Hotiča – arhitekta Mirka Mrvo, Avgust Stušek (Ljubljančan, ki je že od samega začetka član IO GEOSS-a, torej naš človek) – Petra Svetika. Sliko na naslovnici koledarja je prispeval Miran Mirtič. Kasneje sem izvedel, da so slikarke tudi Lili Prelogar, medicinska sestra, ki ima hišico v Lošcah , Jelka Zajc, ki jo pogosto srečujemo na Slivni, skupaj s Stanetom Ocepkom in učiteljica likovne vzgoje iz Bitič —  Marija Hostnik Bregar . Gorazdu Roglju pa je dizajn celo poklic. Tudi Tomi Osolnik s Slivne rad slika. Ne smem pozabiti sebe in prav gotovo sem še na koga pozabil ali bolje rečeno – sploh ne vem zanj. Zato mi, prosim, pomagajte in mi to sporočite na 041 896 632 ali na zvonimir.kolenc@guest.arnes.si . Ker nas je tistih, ki slikamo, za celo vojsko, sem pripravil spletno stran http://www.vace.si/slikarji.htm , saj pač ni mogoče vsega stlačiti v tako majhen prostor v časopisu. Na spletni strani boste pa izvedeli več in videli več slik. Veliko slikarjev sodeluje v Društvu likovnih umetnikov – LILA, za popularizacijo pa skrbi KUD Art Club Litija.  Na Vaškem dnevu, konec avgusta, pa LILA navadno pripravi tudi slikarsko razstavo, ki se ujema z etnološko vsebino Vaškega dne. Hvala Vam!

Rad nas imam! Zvonček Norček

Spletne strani, ki predstavijo nekatere slikarje:                        Marjan Rogelj: http://www.vace.si/Marjan.htm 

 Miran Mirtič : http://www.vace.si/mirtic%20miran.htm

Zvonimir Kolenc: http://www.vace.si/akvarel.htm

Tomaž Dernovšek Vinči: http://www.premoderno.org/

Gorazd Rogelj:  Kar v brskalniku odtipkaj njegovo ime, pa ga boš našel. Samo spletno mesto ima predolg naslov, da bi ga tu kopiral.

Za vse ostale pa je spodnja predstavitev. Se pa tudi o njih kaj najde na internetu. Na skrajni levi je fotografija avtorja slik, ki so razporejene desno od njegove slike.

12. 2. 2022 - Odkril sem še dva slikarja.

· Marinka Mali (Vidmar) s Klanca http://www.vace.si/marinka.pdf

· Ivan Drobež iz Široke Seti

IVAN DROBEŽ