SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – oktober  2008, številka 10, leto 10

 

KAM ZA VSE SVETE?

 

Če vas pa zanima še kaj drugega kot to, kje so pokopani, pa preberite še toplo Tinetovo knjigo: LITIJSKI OBRAZI  ali pa poglejte moje spletne strani, kjer je napisanega in naslikanega veliko več, kot je v mojem podlistku v OBČANU - http://www.vace.si/OBCAN.htm. Lahko na primer listate po nekaterih njihovih knjigah. Tudi po knjigi, ki jo je napisal učitelj in  Vačan  Jernej Ravnikar  (1856 -1920) o svojem sorodniku škofu.

Če bo vse po sreči, bo v enem od naslednjih let, sredi septembra, v večnem mestu – enotedenski rimski simpozij o Matevžu Ravnikarju, ki ga bosta organizirala Slovenska teološka akademija v Rimu in Inštitut za zgodovino Cerkve pri Teološki fakulteti. Morda bo to leta 2010. (Dopisano novembra 2010: Zadnji Rimski simpozij je bil leta 2009 – posvečen Primožu Trubarju. Zaradi pomanjkanja sredstev so bili ti simpoziji ukinjeni in škof Matevž Ravnikar ni bil obravnavan. Zato bo marsikaj ostalo skrivnost.)

 

Ne boste verjeli: Med nami so še geni škofovih prednikov. Prababica Katarine Murn (vodje podružnične osnovne šole Vače) je še živela v hiši na Vačah, kjer sta bila rojena skladatelj Anton Lajovic in škof Matevž Ravnikar. Njen dekliški priimek je še bil RAVNIKAR.  Prejemala je - tako kot vsi sorodniki in reveži – vse do druge vojne AJMOŽNO (podporo), študentje pa  štipendijo iz Ravnikarjevega sklada. Si lahko mislite, kako bogat in srčno dober je moral biti škof, da je še 100 let po svoji smrti skrbel za sorodnike, domačo faro, berače, študente, itd.  In kdo so bili ti študentje? Vsi Lajovici, ki so študirali na Dunaju, Franjo Celestin iz Klenika, dr. Juvan Alojz in kdo bi vedel kdo še. Pa tudi priimek RAVNIKAR je še prisoten.

 

Kako majhen je ta svet in kako zanimivo in prijetno je živeti na njem - skupaj z Vami in s tistimi, ki jih več ni!

 

                                                                           Zvonček  Norček

 

O škofu Matevžu Ravnikarju v domu GEOSS (Vače 10)      

O škofu Matevžu Ravnikarju v Enciklopediji Slovenije     

O škofu Matevžu Ravnikarju v Domu sv. Andreja na Vačah                                       

 

 

O Franu Celestinu

O Etbinu Bojcu

O Titu Strmljanu

O Janezu Grilcu

O Antonu Lajovicu – V knjigi Litijski obrazi ( Martin Brilej)

O Antonu Lajovicu – V reviji Pionir, december 1977( Monika Kartin )

O Antonu Lajovicu – V reviji Ognjišče, avgust 2010 ( Silvester Čuk )

 

1.      V članku sem se zmotil.  Sem kasneje izvedel, da je podpora - AJMOŽNA  - bila samo do prve svetovne vojne, torej še 70 let po škofovi smrti.